Κορονοϊός: Ευχαριστίες Τραμπ στην Καμπότζη διότι επέτρεψε τον ελλιμενισμό του Westerman


Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απευθυνθεί δημόσια και με επαινετικό τόνο στην Καμπότζη, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε την Παρασκευή τις αρχές της ασιατικής χώρας διότι επέτρεψαν να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ το κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.

«Ευχαριστώ την όμορφη χώρα της Καμπότζης που δέχθηκε το πλοίο Westerdam της [εταιρείας] Carnival Cruise σε λιμάνι της», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter και συμπλήρωσε «οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την αβροφροσύνη».

Ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, σύμμαχος της Κίνας, αποφάσισε το κρουαζιερόπλοιο να δέσει στη Σιχανούκβιλ την Πέμπτη. Οι 1.455 επιβάτες του, ανάμεσά τους πολλοί Αμερικανοί και Καναδοί, άρχισαν να αποβιβάζονται χθες Παρασκευή για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ.

Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις πάνω στο πλοίο, ενώ εξετάστηκαν επίσης 20 από τις υγειονομικές αρχές της Καμπότζης αφού κατέβηκαν. Ουδείς εξ αυτών εξακριβώθηκε μέχρι στιγμής ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Χουν Σεν έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε αντεγκλήσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον του προσάπτει σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κατηγορεί πως εξαπέλυσε κύμα καταστολής της αντιπολίτευσης μετά το 2017.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!