Κορονοϊός: Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ σε Ρώμη και Νάπολη – Ουρές στις εισόδους


Σύμφωνα με την απόφαση από σήμερα Τρίτη απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους.

 

Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa.

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

 

 

 

Θα παραμείνουν ανοικτά τα σούπερ μάρκετ

Το βράδυ της Δευτέρας η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».

 

 

«Προστατευόμενη ζώνη»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο επεκτείνει τα περιοριστικά, προληπτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία σε όλη τη χώρα «προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» SARS-CoV-2.

Ο Κόντε υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον μία «κόκκινη ζώνη» στον βορρά, αλλά όλη η Ιταλία θα γίνει «προστατευόμενη ζώνη». Οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέραν από αυτές που κάνουν για να πάνε στην εργασία τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Επιδρομές και στη Βρετανία

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν και οι Βρετανοί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να καλεί τους συμπατριώτες του να «συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο».

Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ λαμβάνουν ήδη μέτρα, όπως η Tesco που από το Σαββατοκύριακο έχει επιβάλει «δελτίο» στις αγορές: οι πελάτες επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο πέντε πακέτα ζυμαρικών, αντιβακτηριδιακών, τζελ και γάλακτος μακράς διαρκείας. Άλλες αλυσίδες, όπως η Waitrose, επιβάλλουν περιορισμούς μόνο στα σαπούνια και τα απολυμαντικά και όχι στα τρόφιμα.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική αλυσίδα φαρμακείων Boots έθεσε δελτίο στην πώληση απολυμαντικών τζελ για τα χέρια, η ζήτηση για τα οποία εκτοξεύτηκε στα ύψη με αφορμή την επιδημία.

Ο Τζόνσον προασπίστηκε την απόφασή της κυβέρνησης να μην λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις ή θέτουν περιοχές σε καραντίνα. Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα «τις επόμενες εβδομάδες», εξηγώντας ότι όλα θα γίνουν «τη σωστή στιγμή».

 



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!