Κορονοϊός: Αυξήθηκαν θετικότητα και Rt – Πόσα τεστ έγιναν σήμερα


Αυξήθηκαν, σε σχέση με χθες, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα τεστ να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 24ωρα – περισσότερα από 30.000. Από τη σύγκριση των ειδημιολογικών εκθέσεων του ΕΟΔΥ προκύπτει πως αυξήθηκαν το Rt αλλά και η εβδομαδιαία θετικότητα.

858 νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαίωσε απόψε (27/1) ο ΕΟΔΥ, έναντι 842 χθες.

Η πλειοψηφία των παραπάνω θετικών διαγνώσεων εντοπίστηκε στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 409 νέα περιστατικά του ιού, με την κατάσταση στο λεκανοπέδιο να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας στην ενημέρωση του για την επιδημία.

Σημειώνεται, πάντως, πως κατά το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν αρκετά τεστ, όπως και προχθές. Συγκεκριμένα, έγιναν 20.074 μοριακοί έλεγχοι (PCR) και 17.621 rapid test, ενώ το ποσοστό της ημερήσιας θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,28%.

Στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται, επίσης, πως οι νέοι θάνατοι από Covid-19 σήμερα ανέρχονται στους 32, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τις θυμάτων σε 5.724.

Προστίθεται πως παραμένουν διασωληνωμένοι 274 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη, ενώ 1.090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στην επιδημιολογική έκθεση του αρμόδιου Οργανισμού παρατίθενται επιπλέον στοιχεία για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και συγκεκριμένα γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.88 (95%Crl: 0.28-1.41)

Την εβδομάδα 18 – 24 Ιανουαρίου (Iso Week 03) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,87% σε σύνολο 67.395 RT-PCR και 108.788 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως το Rt είχε εκτιμηθεί στο 0.87 την περσμένη Τετάρτη (20/1), ενώ στην επιδημιολογική έκθεση της ίδιας μέρας αναφέροντνα πως την εβδομάδα 11 – 17 Ιανουαρίου (Iso Week 02) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,81%. Και οι δύο δείκτες αυτοί, δηλαδή, κατέγραψαν μία μικρή αύξηση.

Μέλος της Επιτροπής των ειδικών ανέφερε στο iEidiseis, κληθέν να σχολιάσει τα παραπάνω, πως η εικόνα του τελευταίου 48ωρου έρχεται να επιβεβαιώσει το απρόβλεπτο της επιδημίας για το οποίο συχνά μιλούν οι ειδικοί, με δεδομένο πως μέχρι πριν μερικές μέρες μιλούσαμε για ύφεση της Covid-19.

Η αύξηση στα κρούσματα χθες και σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, συνέχισε, ωστόσο οι επιστήμονες θα εξετάσουν στενά αν και κατά πόσο θα διατηρηθεί η τάση αυτή.

Ο επιδημιολόγος σημείωσε, τέλος, πως όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστούν διεξοδικά την Παρασκευή, στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, τονίζοντας, με νόημα, πως «όλα είναι στο τραπέζι» σε σχέση με την άρση ή λήψη ακόμη και νέων μέτρων.

 

ieidiseis

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!