Κορονοϊός: Έφθασαν τα 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τσιόδρας: Αναμένουμε μεγάλη αύξηση


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού, στη χώρα μας. Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιου Τόπους με τον 66χρονο, το ένατο κρούσμα στη χώρα μας. Τα παραπάνω κρούσματα προέκυψαν από τον έλεγχο 23 εκδρομέων οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια και δε συντρέχει λόγος νοσηλείας. Τόνισε δε ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε τα νούμερα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το Ισραήλ, όπου είχε ταξιδέψει ο 66χρονος εκπαιδευτικός δεν ήταν στην λίστα με τις “ύποπτες περιοχές” γι΄ αυτό οι γιατροί δεν έψαξαν εξ αρχής για τον κορονοϊό στον άνδρα ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επέστησε για ακόμη μια φορά την προσοχή των πολιτών, κάνοντας έκκληση σε όλους για την τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής, προκειμένου να υπάρξει αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται αύξηση των νέων περιστατικών και στην πατρίδα μας.

Οι δηλώσεις Τσιόδρα

Τσιόδρας: Οπως σε όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού.

Τα διεθνή δεδομένα: Ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο ιός δεν εντοπίζεται εύκολα. Ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οπως συμβαίνει στην Ηλεία και την Αχαία.

Στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα. Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Είναι εκατοντάδες φορές παραπάνω στην αλήθεια. Σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας η δυνατότητα καταγραφής είναι πολύ μικρή.

Ολη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση. Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των περιπτώσεων. Στόχος να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου. Ωστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Το σύστημα Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι παράγοντες της Υγείας ειναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό έγινε και χθές στην Αχαία. Οπου αναγνωρίστηκε το κρούσμα, σε μια ομάδα εκδρομέων στο Ορος Σινα και τους Αγίους Τόπους.

Να τονίσω οτι το Ισραήλ εχει λίγα κρούσματα. Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ. Η μετάδοση δείχνει την δυναμική του ιού.

Ο ιός δεν έχει δυο μορφές ούτε δυο μεταλλάξεις. Μεταδίδεται και από ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα η δεν το γνωρίζουν.

Τα κύρια μέτρα που θα αντιμετωπίσουμε τη νόσο είναι η υγιεινή των χεριών. Η απομόνωση στο σπίτι. Ωστε να μην μεταδοθεί και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί κινδυνεύουν. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση της νόσου.

Συναγερμός για τον κορονοϊό: Ποια λάθη έγιναν με τον 66χρονο ασθενή – Κίνδυνος για διασπορά

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι στις περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγειινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα. «Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης», σημείωσε.

Την Τετάρτη στην Αχαΐα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου, χάρη στην επαγρύπνηση του προσωπικού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μεταξύ ομάδας εκδρομέων. Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα. Ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία.

Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη διαγνώστηκε με κοροναϊό ο 66χρονος συνταξιούχος που ταξίδεψε πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ethnos.gr, ο 66χρονος που ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ήρθε σε επαφή -χωρίς προφυλάξεις- με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Ρίου, το οποίο και εξετάστηκε. Το δέκατο διαπιστωμένο κρούσμα είναι η σύζυγος του 66χρονου, η οποία ταξίδεψε, επίσης, μαζί του, σε Ισραήλ και Αίγυπτο. 

Τα 21 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι συνταξιδιώτες του ζευγαριού, οι οποίοι -μετά τις εξετάσεις που έκαναν- διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι ότι η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη Δυτική Ελλάδα. Η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τη διασπορά του κοροναϊού αποφάσισε στη λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν συνολικά την Ηλεία, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα, την Αχαΐα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες. 

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η κλινική εικόνα των  21 ασθενών είναι καλή.

«Όσον αφορά την ιχνηλάτηση έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν κλινικόεπιδημιολογικά κριτήρια». «Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες όπως σε όλο τον κόσμο» προσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους των περιοχών αυτών «να τους πούμε με διαφάνεια ότι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπια. Δεν χρειάζεται κανείς πανικός. Ιατρική βοήθεια αναζητούν όσοι εχουν τα σοβαρά περιστατικά της νόσου. Άνθρωποι που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό τους».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!