Κοροναϊός: Τι λέει ο Έλληνας που είναι στην καραντίνα του "Σωτηρία"


Ο 59χρονος τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων μιλά για την περιπέτεια που έζησε στη Γουχάν και την επιχείρηση επαναπατρισμού μέσω Αγγλίας και Ιταλίας

Σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της εντατικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Μερσινιάς. Είναι ένας από τους Έλληνες που επέστρεψαν από την πόλη Γουχάν της Κίνας στην «καρδιά» της έξαρσης του κοροναϊού. Ο 59χρονος τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων βρέθηκε στην Κίνα από τις 9 Ιανουαρίου με σκοπό να επιθεωρήσει ιατρικά μηχανήματα σε νοσοκομεία και σε εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής της Γουχάν. Μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην επαρχία της Γουχάν  εγκλωβίστηκε στην κινεζική πόλη και χρειάστηκε η συντονισμένη επιχείρηση από την ελληνική πρεσβεία στην Κίνα για να επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Από το απόγευμα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του νοσοκομείου «Σωτηρία» χωρίς ευτυχώς να έχει το παραμικρό σύμπτωμα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όμως, θα πρέπει να μείνει 14 μήνες σε καραντίνα όσο είναι και το διάστημα ασφαλείας στην περίπτωση που εκδηλωθεί η νόσος. Μέχρι τότε θα έχει αρκετό χρόνο να κάνει τα επιχειρηματικά του πλάνα, να οργανώσει το νέο του ταξίδι στην Κίνα και να αναπολήσει τις ξέγνοιαστες στιγμές με την αγαπημένη του μοτοσυκλέτα.

«Εχω υπομονή και δεν έχω και άλλη επιλογή»

«Εχω μετατρέψει το δωμάτιο σε γραφείο. Τι να κάνω; Εχω τα τηλέφωνά μου εδώ, επικοινωνώ με όλο τον κόσμο αλλά για 14 ημέρες δε μπορεί να με επισκεφθεί κανείς. Το νοσηλευτικό προσωπικό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο Γιάννης Μερσινιάς στο ethnos.gr και συμπλήρωσε πως δεν είναι εύκολες οι διαδικασίες αλλά για το καλό του συνόλου δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπομείνει όσα προβλέπονται από τα ιατρικά πρωτόκολλα: «Έχω υπομονή και δεν έχω και άλλη επιλογή. Μένω ψύχραιμος και ήρεμος. Το θετικό είναι πως δεν έχω συμπτώματα και θα περιμένω δύο εβδομάδες. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Όλα θα πάνε καλά και θα περάσουν όλα».

«Αντε, να πεις στον Ελληνα μην ξαναβγεί από το σπίτι»

Όπως είπε ο Γιάννης Μερσινιάς, παίρνει δύναμη από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι Κινέζοι το όλο ζήτημα της επιδημίας: «Μου έχουν κάνει τεράστια εντύπωση οι Κινέζοι. Είναι καταπληκτικός λαός. Πολλές αντιδράσεις τους μοιάζουν με τις δικές μας. Είναι πολύ ευγενικοί, φιλόξενοι, καταπληκτικοί σαν άνθρωποι. Διαφέρουμε και σε πολλά. Σε ένα από αυτά είναι η πειθαρχία και η οργάνωση. Τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα βγουν από το σπίτι. Τέλος. Αυτό ήταν. Μία που το είπαν οι Αρχές και μία που δεν ξαναβγήκαν από το σπίτι. Μεγάλη πειθαρχία. Άντε, εδώ να πεις στον Έλληνα να μην ξαναβγεί από το σπίτι. Όλοι έξω θα ήμασταν… Σκέφτομαι τι περνάνε οι άνθρωποι εκεί και έτσι θα περάσει πιο ευχάριστα το διάστημα που θα είμαι σε καραντίνα».

«Τους απασχολούσε από το τέλος Δεκεμβρίου»

Πριν ταξιδέψει στην Κίνα ο Γιάννης Μερσινιάς παρακολουθούσε τις ειδήσεις από τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης και από τα τέλη του Δεκέμβρη τους απασχολούσε το πρόβλημα με τον κοροναϊό: «Εγώ έφτασα στην Κίνα στις 7 Ιανουαρίου. Από τα τέλη Δεκεμβρίου έβλεπα πως τα τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν πολύ ψηλά το θέμα με τον κοροναϊό. Δεν φοβήθηκα ούτε πήγε το μυαλό μου πως θα γινόταν όλο αυτό το κακό. Όταν έφτασα στην Κίνα όλα κυλούσαν φυσιολογικά. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για τον κοροναϊό».

«Φύγαμε σε άλλη πόλη»

Όπως είπε, τα πράγματα έγιναν πολύ σοβαρά την παραμονή της κινεζικής πρωτοχρονιάς που εφέτος έπεφτε 25 Ιανουαρίου και θυμάται τις κρίσιμες ώρες που πέρασε. Ο Γιάννης Μερσινιάς βρισκόταν στο επίκεντρο του προβλήματος: «Βρισκόμουν στην πόλη Γουχάν για την δουλειά μου. Είχα προγραμματίσει ραντεβού για επισκέψεις σε εργοστάσια και νοσοκομεία να επιθεωρήσω ιατρικά μηχανήματα. Την παραμονή της κινεζικής πρωτοχρονιάς με ειδοποίησε ένας Κινέζος φίλος μου και μου είπε πως από ώρα σε ώρα η πόλη θα μπει σε καραντίνα. Φύγαμε άρον άρον και πήγαμε σε μία άλλη πόλη, την Γι Τσανγκ που απέχει 280 χιλιόμετρα μακριά και περιμέναμε να κοπάσει το κακό. Εμεινα στη Γι Τσανγκ μιάμιση εβδομάδα. Μέρα με τη μέρα τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο δύσκολα. Μόνο για προμήθειες στο σούπερ μάρκετ έβγαιναν ορισμένοι. Τα πάντα είχαν νεκρώσει».

«Η οργάνωση της ελληνικής πρεσβείας»

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Μερσινιάς έλαβε τηλέφωνο από την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και ενημερώθηκε για τον επαναπατρισμό του:  «Ηταν μία έκπληξη για μένα. Αμέσως απάντησα θετικά για να επιστρέψω. Δεν είχε νόημα να κάτσω άλλο εκεί με τις παρούσες συνθήκες. Δεν είχα αντικείμενο εργασίας. Ημουν κλεισμένος στο σπίτι. Η μεγαλύτερη έκπληξη μου ήταν η μεγάλη οργάνωση που είχε η ελληνική πρεσβεία στο θέμα της επιστροφής μου. Προγραμματίστηκε η επιστροφή μου με κάθε λεπτομέρεια. Οφείλω να τους ευχαριστήσω αλλά και να τους συγχαρώ για την εντυπωσιακή οργάνωση. Αποδείχτηκε πως όταν θέλουμε μπορούμε».

Λιμουζίνα σε καραντίνα

Οσο για το ταξίδι της επιστροφής εξελίχθηκε σε μία αξέχαστη εμπειρία: «Έδωσα την διεύθυνση μου στο Γι Τσάνγκ και ήρθε ένα ταξί λιμουζίνα και με παρέλαβε. Όλα ήταν αποστειρωμένα. Περάσαμε πολλά μπλόκα μέχρι να φτάσουμε στο αεροδρόμιο της Γουχάν. Παντού έδειχνα την ειδική άδεια που μου έστειλε η πρεσβεία μας για να ταξιδέψω. Παντού υπήρχαν συνεργεία που έκαναν έλεγχο στην θερμοκρασία σώματος ενώ γίνονταν συνεχώς απολυμάνσεις μέχρι και στο αυτοκίνητο».

Οι αποστειρωμένες πτήσεις

Όπως είπε ο Γιάννης Μερσινιάς μεγάλη εμπειρία ήταν και το ταξίδι της επιστροφής με ειδική ναυλωμένη πτήση από το Γιουχάν στο Λονδίνο με 201 ευρωπαίους πολίτες: «Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Γιουχάν. Μπήκαμε στο αεροπλάνο 201 επιβάτες όλοι εν δυνάμει φορείς. Το πλήρωμα του αεροπλάνου ήταν με μάσκες και ειδικές στολές. Αποβιβαστήκαμε στην Αγγλία. Μετά με ένα ιταλικό στρατιωτικό αεροπλάνο πετάξαμε για Ιταλίας. Ηταν μαζί μου και μία κυρία. Από την Ιταλία ήρθαμε στην πατρίδα με στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας, πάλι σε ειδική πτήση που όλοι όσοι έρχονταν σε επαφή μας είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».  

Καραντίνα μέσα στην καραντίνα

Παρά την ταλαιπωρία του, ο Γιάννης Μερσινιάς όχι μόνο δεν το βάζει κάτω αλλά ανυπομονεί να επιστρέψει στην Κίνα και εύχεται να βελτιωθεί η επικοινωνία του μέσα από το δωμάτιο της καραντίνας: «Όλα είναι μέσα στη ζωή. Ανυπομονώ να τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια. Αμέσως θα φύγω πάλι για την Κίνα. Είναι μία καταπληκτική χώρα με πολλές ομορφιές και ωραίους ανθρώπους. Για την ώρα εύχομαι όλα να πάνε καλά και να φτιαχτεί το σήμα επικοινωνίας από την εταιρεία κινητής που είμαι συνδρομητής γιατί αισθάνομαι τον πραγματικό αποκλεισμό μέσα στην καραντίνα».

Νέος κορονοϊός: Οι νεότερες εξελίξεις για την επιδημία

έθνος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!