Κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί – Κρούσμα ακόμη και στο Μεξικό


Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού –ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν– τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Παράλληλα, κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο) ενώ οι Αρχές στο Μεξικό ερευνούν πιθανό κρούσμα. Ο Πρόεδρος της χώρας  δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές διερευνούν μία πιθανή περίπτωση κορωναϊού στα βόρεια σύνορα. «Εξετάζεται», δήλωσε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε ότι μια δεύτερη πιθανή περίπτωση μόλυνσης στο Μεξικό έχει αποκλειστεί.

Την ίδια στιγμή αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών. «Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Έλενα  Ποπόβα

Πάντως πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που αφίκνυνται από αυτή.

Άνδρας που είχε τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας δεν είναι φορέας του νέου κινέζικου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι αρχές. 

Την ίδια στιγμή, ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (σ.σ. η ονομασία του υπουργείου Υγείας) ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας.

Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Οι ινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

«Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Οι μολύνσεις εργαζομένων δείχνουν πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, ερωτηθείς πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, επισήμανε ότι ακόμη η επιστημονική έρευνα για αυτόν είναι σε εξέλιξη.

Οι επιδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες

Πολλές επιδημίες έχουν ξεκινήσει από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες.

2003: ο SARS

Ο ιός SARS (σοβαρό, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) εμφανίσθηκε στο τέλος του 2002 στην νότια Κίνα, μετά την μετάδοσή του από τις νυκτερίδες στον άνθρωπο μέσω της μασκοφόρας φοινικοσιβέτας, άγριου θηλαστικού που πωλείται ζωντανό στις αγορές της Κίνας για το κρέας του.

Αυτός ο ιός σε σχήμα κορώνας αποδεικνύεται εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί οξείες πνευμονίες, θανατηφόρες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την άνοιξη του 2003, προκαλεί πραγματική ψύχωση στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Σιγκαπούρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει στις 12 Μαρτίου διεθνή υγειονομικό συναγερμό.

Τελικά, η επιδημία θα προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων επί 8.096 κρουσμάτων σε 30 χώρες. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνουν το 80% των κρουσμάτων.

1997: γρίπη των πτηνών A (H5N1)

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί θανάτους για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ το 1997 (έξι νεκροί), πριν επανεμφανισθεί το 2003 στην νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας τον θάνατο 282 ανθρώπων επί 468 κρουσμάτων σε 15 χώρες (απολογισμός 2003-2009 του ΠΟΥ).

Ομως, ο ιός αυτός ενδημεί κυρίως μετά των πτηνών, και κυρίως των πτηνών εκτροφής, και η προσβολή των ανθρώπων οφείλεται στην απευθείας επαφή με τα πτηνά.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανθρώπινη επιδημία γρίπης των πτηνών, αφού η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι δυνατή ή ελάχιστη. Ο φόβος προέρχεται από μία εξέλιξη του ιού προς μία μορφή εύκολα μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο.

1968: γρίπη του Χονγκ Κονγκ

Ενας νέος ιός τύπου A (ένας από τους τρεις τύπους της εποχικής γρίπης) μεταδίδεται από τον Ιούλιο 1968 στο Χονγκ Κονγκ, όπου προσβάλλει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή του 15% του πληθυσμού, πριν διαδοθεί στην Ασία, τις ΗΠΑ και φθάσει το φθινόπωρο μέχρι την Ευρώπη.

Θεωρείται η πρώτη πανδημία της σύγχρονης εποχής, οι συνθήκες μετάδοσης της οποίας επιδεινώνονται από τον πολλαπλασιασμό των αεροπορικών μετακινήσεων, και προκαλεί παγκόσμια κινητοποίηση, υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από τον Νοέμβριο 1969 είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια κατά της γρίπης του Χονγκ Κονγκ.

Η πανδημία προκάλεσε τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό παρακολούθησης και πρόληψης των ασθενειών (CDC).

1957: ασιατική γρίπη

Τα πρώτα κρούσματα αυτής της γρίπης, επίσης τύπου A, εντοπίζονται τον Φεβρουάριο 1957 στην κινεζική επαρχία Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα). Ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα και στην συνέχεια στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας την μεγαλύτερη πανδημία από την ισπανική γρίπη το 1918. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τοποθετείται στο 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον CDC

 

thetoc

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!