Κοριτσάκι γεννήθηκε με δεύτερο στόμα, χείλη και γλώσσα


Μπροστά σε μία σπάνια περίπτωση βρέθηκαν οι γιατροί όταν γεννήθηκε ένα κοριτσάκι με δεύτερο στόμα, χείλη και γλώσσα, όπως αποκάλυψε το περιοδικό BMJ Case Reports. Οι γιατροί σε ηλικία 6 μηνών το αφαίρεσαν και το κορίτσι χαίρει άκρας υγείας!

Τα διπλά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο ή ακόμα και τα δύο κεφάλια ονομάζονται διπροσωπία και έχουν υπάρξει μόνο 35 περιπτώσεις από το 1.900. Η διπροσωπία προκύπτει από ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που διαμορφώνουν τη δομή του προσώπου στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη των δομών τους. Εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες, αν και ακόμα παραμένει άγνωστο το γιατί και συνήθως επικεντρώνεται γύρω από το στόμα.

Στην περίπτωση αυτού του κοριτσιού οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στους υπέρηχους που έκανε η μαμά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Οι γιατροί εντόπισαν μια μάζα στη δεξιά πλευρά του στόματος του εμβρύου, αλλά δεν μπορούσαν να πουν με ακρίβεια τι ακριβώς ήταν. Όλα ξεκαθαρίστηκαν όταν γεννήθηκε το κοριτσάκι.

Το δεύτερο στόμα είχε τα δικά του χείλη, τη δική του κοιλότητα, τα δικά του δόντια και μια μικρή γλώσσα που κινούνταν συγχρονισμένα με το κυρίως στόμα καθώς σιτιζόταν. Ευτυχώς δεν επηρέαζε τη βασική λειτουργία του στόματος καθώς λειτουργούσε αυτόνομα. Πολλές φορές το δεύτερο στόμα παρήγαγε και ένα διαυγές υγρό, που ήταν πιθανότατα σάλιο.

Οι γιατροί το αφαίρεσαν (μύες, οστά και βλενογόννο) όταν το κορίτσι ήταν έξι μηνών, χωρίς να μείνει κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας, εκτός από μια μικρή δυσκολία στην κινητικότητα του άνω χείλους και πρήξιμο.

 BMJ Case Reports τις φωτογραφίες από την περίπτωση του κοριτσιού.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!