Κορεάτικο κουνούπι ανθεκτικό στο κρύο – Θα μπορούσε να αποικίσει και την Ελλάδα


Ένα είδος κουνουπιού που μοιάζει πάρα πολύ με το κουνούπι τίγρης, εξαπλώνεται αργά σε όλη την Ιταλία και θα μπορούσε να αποτελέσει φορέα ιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση.

Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Parasites & Vectors μια μελέτη σχετικά με το κουνούπι Aedes koreicus (Edwards, 1917) το οποίο βρέθηκε στην επαρχία του Bergamo. 

Αν αυτό το γεγονός από μόνο του θα μπορούσε να υιοθετηθεί ως καθαρά επιστημονικό, στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως να έχει σημαντικές συνέπειες και στην κοινωνία. 

Το εν λόγω κουνούπι προέρχεται από ένα ηφαιστειακό νησί της Νότιας Κορέας και έχει δύο χαρακτηριστικά: μοιάζει πάρα πολύ με το κουνούπι τίγρης και είναι ανθεκτικό στο κρύο. Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή μελέτη, και όπως μεταφέρει η Corriere della Sera, η πρόοδος του Κορεάτικου κουνουπιού είναι αποτέλεσμα της “ακούσιας εισαγωγής ξένων ειδών ζώων και φυτών, εκτός του εδάφους καταγωγής τους, από τον άνθρωπο”.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως το ίδιο συνέβη και με το κουνούπι τίγρη (γνωστό και ως Aedes albopictus) το οποίο κατάγεται από την Ασία και που πλέον τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. 

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, συνομίλησε με την εντομολόγο Ilaria Negri, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Cattolica της Piacenza, ώστε να μάθουμε περισσότερα για το Κορεάτικο κουνούπι και για την σημασία της εξάπλωσής του στην Ιταλία, και όχι μόνο. 

“Το Κορεάτικο κουνούπι λοιπόν Aedes koreicus είναι ένα είδος προερχόμενο από τη Νοτιοανατολική Ασία (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα και Ρωσία) και που από το 2008 αποικίζει διάφορες Ευρωπαϊκές περιοχές, με πρώτη αναφορά στο Βέλγιο” είπε η κα. Negri. “Το 2011 βρέθηκε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Βένετο. Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε στα Ιταλο-Ελβετικά σύνορα (Como), όπως επίσης στη Genova, και τώρα στην επαρχία του Bergamo. Σποραδικά, η παρουσία του εν λόγω κουνουπιού έχει επίσης διαπιστωθεί στη Σλοβενία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τέλος στην Ουγγαρία.”

Η κα. Negri τονίζει πως “το Κορεάτικο κουνούπι είναι παρόμοιο σε εμφάνιση και συμπεριφορά με το πιο γνωστό κουνούπι τίγρης, επίσης Ασιατικής προέλευσης. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η ικανότητά του να αντέχει σε ψυχρότερα κλίματα, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει τις χειμερινές θερμοκρασίες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και να αποικίσει και ορεινές περιοχές όπου αντιθέτως το κουνούπι τίγρης δεν μπορεί να επιβιώσει.”

Ερωτώμενη για το αν μπορεί να είναι φορέας ιών, η ερευνήτρια απάντησε πως “το Κορεάτικο κουνούπι είναι ένας δυνητικός φορέας των arbovirus και, σε εργαστηριακές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανό στη μετάδοση του ιού της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και της φιλαρίασης των σκύλων.”

Σημειωτέον, η κα. Negri ξεκαθαρίζει πως “όπως και το ‘διάσημο’ πλέον κουνούπι τίγρης, το Κορεάτικο αποτελεί ένα “ξένο” είδος (δηλαδή δεν ανήκει στην ιθαγενή πανίδα) το οποίο έφτασε στην Ευρώπη εξαιτίας εμπορικών συναλλαγών. Η περίπτωση του Bergamo φαίνεται να σχετίζεται με το πλησίον διεθνές αεροδρόμιο του Orio al Serio, όπου προσγειώνονται επιβατικά και φορτηγά αεροσκάφη από όλο τον κόσμο” εφόσον “φαίνεται να προσαρμόζει καλά την επιβίωσή του στα μέσα μεταφοράς του ανθρώπου σε μεγάλες αποστάσεις”.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προσαρμογή του κουνουπιού σε ένα νέο περιβάλλον, η Ιταλίδα ερευνήτρια δήλωσε πως, όπως και το κουνούπι τίγρης, έτσι “και αυτό το είδος μπορεί να εκμεταλλευτεί αστικούς βιότοπους”.

Κλείνοντας, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ρώτησε την ερευνήτρια για το αν το Κορεάτικο κουνούπι έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Η κα. Negri απάντησε πως μέχρι στιγμής “στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί”. Παρόλα αυτά, δεδομένου της ικανότητας προσαρμογής του κουνουπιού “θα μπορούσε να ‘αποικίσει’ και την Ελλάδα, βεβαίως”.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!