Κοινοτικός αξιωματούχος: Η Τουρκία δεν άλλαξε πολιτική, όπως ζητήσαμε


Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα την κατάσταση και τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μόνο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες

Oκοινοτικός αξιωματούχος που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για την επικείμενη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ΣΕΥ – FAC) δήλωσες ότι για την Τουρκία θα γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση για το πως βλέπουν τα Κράτη Μέλη την κατάσταση. 

Όπως είπε “είναι προφανές ότι μετά τον Οκτώβρη και την προσφορά θετικής ατζέντας, η συμπεριφορά της Τουρκίας δε συνάδει με τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της.  

“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα κάνει τη Δευτέρα μια καταγραφή, το πλαίσιο είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου, οι 27 θα εξετάσουν τι θα πρέπει να γίνει, οι ΥΠΕΞ θα ανταλλάξουν απόψεις”, δήλωσε και υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό επιλογές και εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν. 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε δεν υπάρχει κανένα κράτος μέλος που να μη δέχεται την καταγραφή ότι η κατάσταση από τον Οκτώβριο δεν έχει βελτιωθεί: “η Τουρκία δεν απάντησε στη θετική πρόσκληση των 27”. Οι επιλογές, είπε, είναι πολλές και “θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες”.

Επεσήμανε δε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, “την καλούμε διαρκώς σε θετικά βήματα σε  Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ”, είπε. “Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε, δεν άλλαξε πολιτική, αυτή είναι η πραγματικότητα”. 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ωστόσο ως θετική την απόσυρση του Oρούτς Ρέις και τις διερευνητικές επαφές για μελλοντική διάσκεψη για την επίλυση του κυπριακού, όμως επεσήμανε ότι το πόσο θα βαρύνουν θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες. Είπε ότι είναι σημάδια και θα αναγνωστούν στο ευρύτερο πλαίσιο.

Την ίδια ώρα έτερη διπλωματική πηγή σημείωνε σε ομήγυρη δημοσιογράφων τις “πάρα πολλές δυσκολίες” στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η πηγή σημείωνε τις εξελίξεις με το Brexit το Ταμείο Ανάκαμψης και την προσπάθεια διαμεσολάβησης των Γερμανών προσπαθούν να φέρουν συμβιβασμό σε σχέση με την Πολωνία και την Ουγγαρία και την επιθυμία για λύση πριν από την Πέμπτη. Η πηγή σημείωσε ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας αλλαγή στάσης από την Πολωνία και η πίεση τεράστια. Υπάρχει ως συζήτηση να αποκλειστούν από το νέο ταμείο, επεσήμανε αλλά θα είναι πολύ δύσκολο και πρακτικά ως προς τη νομική βάση και τη μέθοδο. 

Σε σχέση με τις επιδιώξεις της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι γίνονται επαφές και σε επίπεδο πρωτευουσών και τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο Μισέλ. Το βέβαιο είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί θετικής ατζέντας με την Τουρκία είναι “εκτός τόπου και χρόνου”, επεσήμανε. “Υποθέτω ότι καταλήξουμε: είχαμε κάνει προσφορά, ενδιαφερόμαστε καλή σχέση, υπό προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει συμπεριφορά που συνάδει με αυτή τη σχέση”, τόνισε. 

Σημείωσε δε ότι “προσπαθεί ο Μπορέλ και οι επιτελείς του να προωθήσουν την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης. Φτιάξανε ένα concept paper αλλά δεν προχωρά”, ανέφερε. Σε σχέση με τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητήσουν περιέλαβε και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά το χαρακτήρισε “γενικόλογο και αόριστο”.

Τόνισε δε ότι η ελληνική θέση είναι το διεθνές Δίκαιο και η Χάγη, η σύμβαση UNCLOS, σημείωσε τονίζοντας ότι πολλά τρίτα κράτη της ΕΕ δεν έχουν διάθεση να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική πλευρά. 

Σημείωσε δε ότι η προσφορά της ΕΕ, μένει στο τραπέζι, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. 

Έκανε ακόμα λόγο για “μουδιασμένο το κλίμα”, μετά την επίσκεψη Καλίν στις Βρυξέλλες και τα περιστατικά με την νηοψία τις δηλώσεις και τα διαβήματα.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία κάποιοι θα πουν ότι το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε, δεν βγήκε καινούργια Νavtex”, δήλωσε και προσέθεσε ότι εκεί η κυπριακή πλευρά θα πει ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν δύο γεωτρύπανα. 

Κατέγραψε δε ότι Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μάλτα, Πορτογαλία, δεν έχουν εκδηλωθεί για το ζήτημα. 

Ο ίδιος θεώρησε πιθανό να ικανοποιηθεί κυπριακό αίτημα για πρόσθετες καταχωρήσεις και ένα καθεστώς κυρώσεων παρόμοιο με της Κύπρου και για Ελλάδα (αναζητείται τρόπος, γιατί δεν υπάρχουν γεωτρήσεις στην Ελλάδα).

Εκτιμά δε ότι ένα βήμα παραπάνω θα μπορούσε να είναι να υπάρξει εντολή προς τον Μπορρέλ για να ετοιμάσει γραπτώς τις επιλογές (και τις κυρώσεις) καθώς μέχρι τώρα είχε προφορική εντολή από το Gymnich στο Βερολίνο. 

Η διπλωματική πηγή τόνισε ότι “οι κυρώσεις για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι στρατηγικός στόχος να τιμωρήσουμε την Τουρκία, αλλά να συνεργαστούμε”. 

“Εικάζω ότι θα τεθεί και το θέμα του εμπάργκο όπλων. Τι κάνουμε όταν μια χώρα της ΕΕ πουλάει όπλα σε κράτος που απειλεί;” Ο ίδιος εκτιμά ότι και η αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις επιλογές που θα προτείνει ο Μπορρέλ. 

Κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι  Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μάλτα δεν επιθυμούν κυρώσεις. Η Πορτογαλία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί για το ζήτημα. Από την άλλη, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σλοβακία είναι υπέρ σκληρής απάντησης, αλλά και Βέλγιο και Ιρλανδία θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ανεκτή. Σημείωσε ότι Δανία, Εσθονία, Σουηδία και Βαλτικές χώρες είναι αδιάφορες για το θέμα και θα δεχθούν κάθε απόφαση.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!