Καύσωνας «Κλέων»: Καμίνι από σήμερα η χώρα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών


Έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά θα δείξει το θερμόμετρο σήμερα, Παρασκευή καθώς ο καύσωνας «Κλέων» θα κορυφωθεί τις επόμενες. Με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρικών Φαινομένων η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο θα ενταθεί σήμερα και αύριο.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών. Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός, ενώ αστυνομία και πυροσβεστική έχουν αυξήσει τις περιπολίες στα δάση.

Οι μέρες με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα αναμένεται να είναι η Κυριακή και η Δευτέρα, καθώς στις υψηλές θερμοκρασίες θα προστεθούν και οι ισχυροί άνεμοι. «Τα πάντα θα ξεραθούν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Από την Κυριακή και την Δευτέρα περιμένουμε και σημαντική ενίσχυση των ανέμων. Θα έχουμε έτσι δείκτες επικινδυνότητας πολύ ψηλά τις επόμενες ημέρες. Και σε αυτό θα έχουν συντελέσει και αυτές οι μέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την χαμηλή σχετική υγρασία, που ξεραίνουν τελείως την λεπτή καύσιμη ύλη στα δάση μας», ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι καύσωνες θα αποτελούν ένα τυπικό καλοκαίρι του μέλλοντος μας. «Το είχαμε πει και το 2021. Τότε είχαμε δύο μεγάλους καύσωνες. Τώρα έχουμε έναν μεγάλο καύσωνα και δεν ξέρουμε τι περιμένουμε για τον Αύγουστο. Είναι εικόνες του μέλλοντος. Πιθανόν αυτά τα καλοκαίρια να είναι τυπικά στις επόμενες δεκαετίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία, για τα οικοσυστήματα και τις δασικές πυρκαγιές αλλά και την αγροτική παραγωγή, που υποφέρει από αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες», σημείωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

«Καμίνι» η χώρα – Που καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Από χθες η κατάσταση για όσους επέλεξαν να μετακινηθούν στο κέντρο της Αθήνας ήταν δύσκολη, ενώ οι θερμοκρασίες χτύπησαν κόκκινο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Στις 15:00 το μεσημέρι το θερμόμετρο άγγιζε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο 8,2 εκατομμύρια Έλληνες βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου και ακόμη 620.000 θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Πέμπτη:

  • 42 βαθμοί Κελσίου στην Λάρισα
  • 41 βαθμοί Κελσίου στην Θήβα και το Κρανίδι
  • 40 βαθμοί Κελσίου σε Άργος, Σπάρτη και Αγίους Θεοδώρους
  • 39 βαθμοί Κελσίου σε Χίο, Λήμνο, Λέσβο

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος εκτίμησε ότι αυτός ο καύσωνας «θα είναι από τους δύσκολους». «Δηλαδή όταν θα λήξει και θα κάνουμε την αποτίμηση η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι θα είναι από τους μεγάλους καύσωνες που έχουμε βιώσει τα τελευταία 30 χρόνια», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος ο καύσωνας είναι δύσκολος καθώς είναι μεγάλος σε διάρκεια αλλά και σε ένταση ως φαινόμενο. «Ήδη σήμερα φτάσαμε στους 42 βαθμούς στην Λάρισα. Θα συμβεί το ίδιο, ίσως με υψηλότερες θερμοκρασίες την Παρασκευή και το Σάββατο. Οπότε μιλάμε για ένα τριήμερο εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και ένα επταήμερο τουλάχιστον με θερμοκρασίες πάνω από τους 37 βαθμούς. Είναι ένας καύσωνας που έχει και διάρκεια και μεγάλη ένταση μέσα σε ένα τριήμερο», ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Παρασκευή θα είναι μία δύσκολη ημέρα γι’ αυτό και οι επιστήμονες είχαν προτείνει να είναι ημιαργία ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να μετακινηθούν για την εργασία τους. «Περιμένουμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς στην Αττική. Σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Λάρισα, τους 43 βαθμούς. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σήμερα την νύχτα και αύριο το πρωί. Το ίδιο θα συμβεί και προς το Σάββατο. Επομένως μιλάμε για ένα θερμικό φορτίο το οποίο πραγματικά καταπονεί τον οργανισμό», είπε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!