Καθαρά Δευτέρα: Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα φετινά ιδιαίτερα Κούλουμα


Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Η παράταση του lockdown κατά του κορονοϊού ισχύει και την Καθαρά Δευτέρα, καθώς ισχύουν μέτρα όπως η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ενώ το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει μόνο με αυστηρούς περιορισμούς και με sms στο 13033.

Επομένως, για την Καθαρά Δευτέρα ισχύουν οι περιορισμοί που είναι σε εφαρμογή έως τώρα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Την παράταση των μέτρων του lockdown ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αττική ως έχει, ενώ την Καθαρά Δευτέρα το πέταγμα του χαρταετού δεν μπορεί να γίνει εκτός δήμου, καθώς η μετακίνηση για άθληση (το sms στο 13033 με τον κωδικό 6 δηλαδή) ισχύει μόνο για πεζή ή με ποδήλατο. Αναλυτικά, όλα τα μέτρα που ισχύουν έως τις 22 Μαρτίου και ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα (ξεχωριστά) αλλά και ποιες περιοχές έχουν μπει ή παρατείνεται το αυστηρό lockdown.

Πώς θα γίνει το πέταγμα χαρταετού – Όλα τα μέτρα για την Καθαρά Δευτέρα

 Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για τα μέτρα που ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα και το πώς μπορούν οι πολίτες να τηρήσουν το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να γίνει κοντά στις οικίες των πολιτών και συγκεκριμένα εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι όπως και τις υπόλοιπες ημέρες μέσα στο καθεστώς αυστηρού lockdown, οι μετακινήσεις για άσκηση και βόλτα με κατοικίδιο με SMS 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο για όσους κινούνται πεζή ή με ποδήλατο και ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει την ίδια ώρα που ισχύει τις καθημερινές. Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε για την Καθαρά Δευτέρα τα παρακάτω:

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας).

Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Επομένως το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 21:00 έως τις 5:00 για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου καθώς και σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Πώς μπορείτε να μετακινηθείτε εκτός νομού την Καθαρά Δευτέρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη λόγω της Καθαράς Δευτέρας. Εξήγησε πως θα ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή μόνο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για τους γνωστούς λόγους.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ανοικτά το Πεδίο του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση

Η Περιφέρεια Αττικής πήρε την απόφαση να ανοίξει δυο από τα μεγαλύτερα πάρκα της για τα Κούλουμα. Η καλύτερη αστυνόμευση, είναι η συνείδηση του καθενός μας, ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης.
  
Διαφορετική θα είναι η φετινή Καθαρά Δευτέρα, αφού οι περιορισμοί για τον κορονοϊό που έχουν επιβληθεί δεν επιτρέπουν μετακινήσεις και συναθροίσεις. Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει σε κοντινή απόσταση από το σπίτι ή εντός του δήμου διαμονής του κάθε πολίτη και πάντα έχοντας τις απαραίτητες βεβαιώσεις ή το sms για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, στην Αττική θα είναι ανοικτά δυο από τα μεγαλύτερα πάρκα της περιφέρειας, το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση. Αυτό έγινε γνωστό μέσα από ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία συνοδεύεται κι από δήλωση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη.

 Όπως ανέφερε, θα υπάρχει η δυνατότητα για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε όσους πολίτες το επιθυμούν ενώ έκανε έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική.

«Πήραμε την απόφαση ως Περιφέρεια Αττικής, αύριο την Καθαρά Δευτέρα, να είναι ανοικτά το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας η αυριανή συμπεριφορά. Δείχνουμε εμπιστοσύνη και θεωρώ πως η καλύτερη αστυνόμευση είναι η συνείδηση του καθενός μας», αναφέρει το μήνυμα του κ. Πατούλη.

Καταστήματα: Ποια είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα

Συγκεκριμένα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά σήμερα Κυριακή και αύριο Καθαρά Δευτέρα, προκειμένου να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι.

 Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το πρωί της Κυριακής θα λειτουργήσουν κανονικά τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο, χωρίς, όμως, να κάνουν το παραδοσιακό «ξενύχτι» της Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα. Την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που θα είναι κλειστά. Οι πολίτες, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, στέλνοντας τον κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033.

Χαλάει ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού με βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπει η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Καθαρά Δευτέρα.

Έτσι, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Βροχές και καταιγίδες το σκηνικό του καιρού την Καθαρά Δευτέρα
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες περιλαμβάνονται και στο σκηνικό του καιρού και σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo. Συγκεκριμένα, έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα κατά τόπους, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά έως τα 900 μέτρα, περίπου, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο.

Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι δυτικών διευθύνσεων θα πνέουν κυρίως στις θάλασσες, αλλά και κατά τόπους σε ηπειρωτικά τμήματα. Υψηλός θα είναι επίσης ο κυματισμός στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στον Κορινθιακό Κόλπο.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!