Κίνα: Εμφανίστηκε με μάσκα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ – Εξαφάνιση δημοσιογράφου στην Ουχάν


Ο απολογισμός της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας 2019-nCoV ξεπέρασε τους 900 νεκρούς στην Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα προστασίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των Κινέζων καλύπτουν εδώ και εβδομάδες τα πρόσωπά τους από τον φόβο της νέας ιογενούς πνευμονίας, αλλά ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού καθεστώτος είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να μιμηθεί τους συμπατριώτες του.

Ενώ η επιδημία ξέσπασε τον Δεκέμβριο σε συνοικία της πόλης Ουχάν και μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα και ανακοινωμένα κρούσματα είναι 40.000, σύμφωνα με τον τελευταίο, επίσημο, απολογισμό, ο Σι επισκέφθηκε σήμερα συνοικία του Πεκίνου για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Σε εμφανίζεται με μάσκα προστασίας και αφήνει να του μετρήσουν την θερμοκρασία με την βοήθεια ηλεκτρονικού θερμομέτρου, ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται πλέον στους δημόσιους χώρους ολόκληρης της χώρας.

Ο Σι εμφανίζεται να συνομιλεί από απόσταση με κατοίκους της συνοικίας οι οποίοι επίσης φορούν μάσκες.

“Η επιδημία στη Χουμπέι και την Ουχάν παραμένει πολύ σοβαρή”, παραδέχθηκε ο Σι και τάχθηκε υπέρ της “λήψης ισχυρότερων και αποφασιστικότερων μέτρων για την ριζική εξάλειψη της δυναμικής της επιδημίας”.

Η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα για να ελέγξει την επιδημία θέτοντας σε καραντίνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Ουχάν και την περιφέρειά της από τις 23 Ιανουαρίου.

Εξαφάνιση δημοσιογράφου

Ομως, η κινεζική ηγεσία καταγγέλλεται για καθυστερημένη αντίδραση στην επιδημία, καθώς και για τη φίμωση των ανθρώπων που προσπάθησαν να ειδοποιήσουν το κοινό για τον κίνδυνο. Ο θάνατος του 34χρονου γιατρού Λι Γουενλιάνγκ που προσπάθησε να ενημερώσει για την εμφάνιση και εξάπλωση μίας παρόμοιας με το Sars ιογενούς πνευμονίας έχει προκαλέσει ασυνήθιστη έκρηξη οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κινεζική ηγεσία και εκκλήσεις για αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης.

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστή η εξαφάνιση του πολίτη-δημοσιογράφου Τσεν Τσιουσί, ο οποίος ενημέρωνε για τις εξελίξεις από την καρδιά της επιδημίας, την πόλη Ουχάν. Η μητέρα του απηύθυνε μέσω του λογαριασμού του γιου της στο Twitter έκκληση, γνωστοποιώντας ότι ο Τσεν αγνοείται από την Πέμπτη, ημέρα του θανάτου του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ. Η εξαφάνισή του συμπίπτει με τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα λαϊκής οργής και να εξουδετερώσουν τις πηγές ενημέρωσης του κοινού για τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας.

«Σοβαρή και άμεση απειλή»

Ο 2019-nCoV έχει προκαλέσει 908 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα, (εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο), σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των κινεζικών αρχών, που επιβεβαιώνει, κατά κάποιον τρόπο, μία σταθεροποίηση στην εξάπλωση της επιδημίας.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 97 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, επί περισσότερων των 3.000 νέων κρουσμάτων.

Ο ιός έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, έναν στις Φιλιππίνες και έναν στον Χονγκ Κονγκ.

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα την νέα ιογενή πνευμονία «σοβαρή και άμεση απειλή για την δημόσια υγεία» και ανακοίνωσε τέσσερα νέα κρούσματα, που ανεβάζουν σε συνολικά οκτώ τα κρούσματα της νόσου στο βρετανικό έδαφος.

Ο χαρακτηρισμός αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορούν να τεθούν σε καραντίνα βιαίως, εάν συνιστούν απειλή για την δημόσια υγεία.

Η εξάπλωση του ιού εκτός της Κίνας θα μπορούσε να κλιμακωθεί με την μετάδοση μέσω ανθρώπων που δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει στην Κίνα, προειδοποίησε την Κυριακή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε ο Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Στην ίδια την Κίνα, η έξοδος του προέδρου Σι συμπίπτει με μία δειλή επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους στις περιοχές που δεν βρίσκονται σε καραντίνα, ακόμη και αν οι φοιτητές και μαθητές παραμένουν σε διακοπές και οι εργοδότες ενθαρρύνονται να επιτρέπουν στους εργαζομένους να εργασθούν από τα σπίτια τους.

Στο Πεκίνο όπως και στην Σανγκάη, η κυκλοφορία των οχημάτων ενισχύθηκε κάπως, αν και οι κινεζικές μεγαλουπόλεις δεν εμφανίζουν την συνήθη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, η κίνηση του επιβατικού κοινού στο μετρό είναι μειωμένη κατά 50%.

Στα καταστήματα εφαρμόζονται μέτρα προληπτικής θερμομέτρησης των πελατών και απολύμανσης των χεριών.

Στα γραφεία, ο δήμος της Σανγκάης συμβουλεύει τους εργαζόμενους να αποφεύγουν την συγκέντρωση σε ομάδες υιοθετώντας κυλιόμενο ωράριο και να αποφεύγουν τα γεύματα μεταξύ συναδέλφων, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους.

Σε μία ένδειξη των οικονομικών δυσχερειών που προκαλεί η επιδημία, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά άνω του 20% τον Ιανουάριο.

Το άλμα οφείλεται στους αποκλεισμούς των οδικών αρτηριών που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στον υπόλοιπο κόσμο, περισσότερα από 320 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου τριάντα χώρες και εδάφη.

Στην Ιαπωνία, 135 άτομα από τους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ανοικτά της Γιοκοχάμα βρέθηκαν θετικά στον ιό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!