Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία για Ισραήλ – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ευλογίες Τραμπ


Με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σήμερα σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Η ιστορική διπλωματική εξέλιξη θα προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μια απόδειξη της διπλωματίας και του οράματος των τριών ηγετών και του θάρρους των ΗΑΕ και του Ισραήλ να χαράξουν μια νέα πορεία που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής προόδου και κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, με τη στήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα αναστείλει» την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο. «Το Ισραήλ, στο προσεχές μέλλον, θα επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση αυτής της σχέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από αυτή τη νέα σχέση με αυτή τη χώρα και επίσης (πιστεύουμε) ότι σπάει τον πάγο ώστε να υπάρξουν περισσότερες εξομαλύνσεις (διπλωματικών σχέσεων) και ειρηνευτικές συμφωνίες με άλλους περιφερειακούς παράγοντες», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ θα επιταχύνουν άμεσα τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό.

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!