Ινδία: Πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα – Ελλείψεις σε εμβόλια


Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση του πρωταθλήματος κρίκετ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ειδικότερα, την Τρίτη καταγράφηκαν 357.229 νέα κρούσματα και 3.449 θανάτους.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 222.408 άνθρωποι στη χώρα έχουν πεθάνει εξαιτίας του κορωνοϊού με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι από αυτούς που αναφέρονται. 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αποτέφρωση νεκρών σε υπαίθριους χώρους όπως τα πάρκινγκ. 

Ελλείψεις σε εμβόλια
Οι αρχές έχουν χορηγήσει 158.932.921 δόσεις εμβολίου από την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα στις 16 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε το Σάββατο για να συμπεριλάβει και όσους είναι άνω των 18 ετών.

Στο μεταξύ, η αύξηση των κρουσμάτων συνέπεσε και με μια δραματική μείωση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένα κρατίδια λόγω προβλημάτων στην προμήθεια και διανομή.

Τουλάχιστον τρία κρατίδια, μεταξύ των οποίων και η Μαχαράστρα που περιλαμβάνει τη Μουμπάι, αναγκάστηκαν να κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τη Δευτέρα χορηγήθηκαν 79.491 δόσεις συγκριτικά με 534.372 πριν από μία εβδομάδα. 

Στο κρατίδιο Γκουτζαράτ από το οποίο κατάγεται ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις Αχμενταμπάντ, Σουράτ και Βαντοντάρα, περιόρισαν τους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα των 18-44 ετών. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δύο παραγωγών εμβολίων στην Ινδία, η συνολική μηνιαία παραγωγή των 70-80 εκατομμυρίων δόσεων θα αυξηθεί σε δύο μήνες ή και περισσότερο, παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο έχει διπλασιαστεί σε περίπου 800 εκατομμύρια από αρχές του μήνα. Μόλις το 9,5% του πληθυσμού των 1,35 δισ. έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. 

Η Ινδία έχει καλέσει την Pfizer, τη Johnson & Johnson και τη Moderna να πουλήσουν εμβόλια στη χώρα αλλά καμία εταιρεία δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής σχετική αίτηση. 

Στο μεταξύ εξακολουθεί να καταφθάνει η διεθνή βοήθεια με τελευταία αυτή των ΗΠΑ που προσέφεραν 545 συμπυκνωτές οξυγόνου.

Η αντιπολίτευση απηύθηνε έκκληση για εθνικό λοκντάουν, ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διστακτικός για οικονομικούς λόγους.

Ο Μόντι δέχεται δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για να περιορίσει τη μετάδοση αλλά και για το ότι επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς μάσκα να παρευρεθούν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!