Ιερώνυμος: 'Oλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος


«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τις κλειστές Εκκλησίες, υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός, ωστόσο «Δεν είναι το όνειρό μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη».

Εν συνεχεία, μίλησε για την ανάγκη να μείνουμε σπίτι, στις «κατ’ οίκον εκκλησίες», για να σχολιάσει ότι «Κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο, και προσευχόμαστε».

Σχετικά με τη λήψη του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «Το ‘Αγιο Φως υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή, έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει ‘Αγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

Σε ερώτηση αν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς προκαλούν σύγχυση στους πιστούς, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε πως «Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Πολιτεία, αλλά και με οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος. Για παράδειγμα, κάναμε ένα ωραιότατο κέντρο ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Νομίζω το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι στη διάθεση της Πολιτείας», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και ευχήθηκε να τους φωτίσει ο Θεός στον αγώνα τους.

Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως άλλαξαν και στο παρελθόν. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτοκριτική και συλλογική». Καταληκτικά, σημείωσε πως χρειάζεται κουράγιο σε όλους, ενώ τόνισε πως θα ξεπεραστεί και αυτό και θα έρθουν πάλι ημέρες που θα ζήσουμε όμορφα.

Ευχή του, το αποτέλεσμα της εσωτερικής διεργασίας στο ταμείο μας, στους λογισμούς μας, στις σκέψεις και στις αποφάσεις μας, να είναι τέτοιο που θα επηρεάσει το μέλλον το δικό μας και το μέλλον της κοινωνίας που έρχεται.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πριν και μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!