Ιερέας γιάτρευε με το αζημίωτο πιστούς με θαυματουργό γουδοχέρι


Πόρτα σε ιερέα της Κυλλήνης, που φέρεται ότι θεράπευε τους πιστούς χτυπώντας τους με θαυματουργό μεταλλικό γουδοχέρι, έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας νόμιμη την απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού να τον παύσει από τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με την espressonews, ο κληρικός είχε παραπεμφθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις… ανορθόδοξες πρακτικές που χρησιμοποιούσε στο ποίμνιό του, αναλαμβάνοντας ρόλο γιατρού και μάλιστα… κομπογιαννίτη! Οπως περιέγραφαν οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και συγγενικά πρόσωπά τους, ο ιερέας τούς χτυπούσε με σιδερένιο γουδοχέρι στα σημεία όπου πονούσαν, υποσχόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν καλά! Και μπορεί οι άτυχοι πιστοί που δέχονταν τα… ιερά χτυπήματα να ένιωθαν «ισχυρότατον πόνον και μούδιασμα», όπως καταθέτουν, ο παπάς όμως επέμενε πως θα βρουν «πλήρη ίασιν και θεραπείαν»! Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς όχι μόνο δεν έβρισκαν ανακούφιση στο ιατρικό πρόβλημά τους, αλλά η κατάσταση της υγείας τους επιδεινωνόταν από τις βίαιες «θεραπευτικές» μεθόδους του! Συγκεκριμένα, τα παιδιά ασθενούς που κατέθεσαν ως μάρτυρες στο Συνοδικό Δικαστήριο ανέφεραν πως με τα γιατροσόφια του ιερέα τα προβλήματα της μητέρας τους «ουδόλως ιάθησαν, αλλ’ αντιθέτως η κατάστασις της υγείας της επεδεινώθη έτι πλέον».Το κατηγορητήριο

«Ο ιερέας μετέρχεται απαραδέκτους ιατρικώς και πιθανόν κολασίμους ποινικώς μεθόδους θεραπείας εις τους προσερχομένους προς αυτόν ασθενείς και εκζητούντας θεραπείαν, καίτοι ούτε δίπλωμα ιατρού κατέχει, ούτε ιατρικάς γνώσεις διαθέτει» αναφερόταν χαρακτηριστικά στο πειθαρχικό κατηγορητήριο! Επιπλέον, τις… ιατρικές υπηρεσίες του τις παρείχε με το… αζημίωτο, καθώς οι ασθενείς τού άφηναν έως και 50 ευρώ για κάθε επίσκεψη!

Ο ίδιος, βέβαια, φαίνεται ότι άφηνε το ζήτημα της αμοιβής στη διακριτική ευχέρεια των πιστών, λέγοντάς τους «να αφήσετε ό,τι θέλετε», χωρίς ωστόσο να αρνείται να λάβει χρήματα για την επώδυνη «θεραπεία». Οταν οι μέθοδοι του παπά έφτασαν στα αυτιά του μητροπολίτη Ηλείας, προκάλεσαν την άμεση παρέμβασή του, ζητώντας του να σταματήσει τις «θεραπευτικές ενέργειες και πράξεις του» και να απασχοληθεί αποκλειστικά με το όμορφο ποιμενικό έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Ομως εκείνος, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε, αλλά συνέχισε ανενόχλητος τον ιδιότυπο θεραπευτικό δρόμο του! 

Το Συνοδικό Δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα για τις κατηγορίες της εξαπάτησης των πιστών, αντιποιούμενος το επάγγελμα του ιατρού, της παρακοής κατ’ εξακολούθηση και του σκανδαλισμού της συνείδησης των πιστών, επιβάλλοντάς του ομόφωνα ποινή αργίας 13 μηνών από κάθε ιεροπραξία. Αντίθετα, απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών από τις κατηγορίες «της επ’ αμοιβή εξαπατήσεως πιστών και της προκλήσεως σωματικών κακώσεων», καθώς δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε δόλος εκ μέρους του για πρόκληση κακώσεων, ενώ δεν απαιτούσε χρήματα, παρά μόνο δεχόταν όσα του άφηναν οι πιστοί.

Μετά την καταδίκη του μετατέθηκε σε άλλη εφημεριακή θέση, όμως αρνήθηκε να αλλάξει ενορία! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παυθεί οριστικά με απόφαση του μητροπολίτη «επειδή κατέλιπε την εφημεριακή του θέση υπέρ τον μήνα αδικαιολογήτως».

Στη συνέχεια ο εφημέριος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθούν η επίμαχη απόφαση που τον έθετε εκτός Εκκλησίας αλλά και η πειθαρχική απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μεν μη νόμιμη την αιτιολογία της απόφασης του Συνοδικού Δικαστηρίου, με την οποία του επιβλήθηκε η ποινή της αργίας και της μετάθεσης, όμως στη συνέχεια δικαίωσαν τον μητροπολίτη Ηλείας για την παύση του ιερέα με το σκεπτικό ότι αδικαιολόγητα δεν πήγε στη νέα ενορία που του υποδείχθηκε.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!