Η πλαστική χειρουργική ήταν για εκείνον η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς η ικανοποίηση των ασθενών που έφευγαν από το ιατρείο με χαμόγελο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη, για τον Θανάση Χριστόπουλο  ήταν η καλύτερη ανταμοιβή. Σήμερα, δεκάδες ασθενείς από ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλη Βρετανία έρχονται στην Αθήνα για να τους αναλάβει.

«Από την αρχή των σπουδών μου στη ιατρική είχα αποφασίσει πως θέλω να πάρω χειρουργική ειδικότητα. Για δύο λόγους. Πρώτον, μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. Δεύτερον, είμαι άνθρωπος που θέλω άμεσες λύσεις, γρήγορες και αποτελεσματικές. Αυτή άλλωστε είναι η ψυχολογία του χειρουργού», λέει στο People ο Θανάσης Χριστόπουλος. «Επειδή είμαι άνθρωπος που συμμετέχει στο πρόβλημα του άλλου, ενώ στην αρχή σκεφτόμουν κι άλλες χειρουργικές ειδικότητες, διαπίστωσα γρήγορα πως αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να βλέπω την ψυχολογική ανάταση του ασθενή. Γι’ αυτό και τελικά επέλεξα την πλαστική χειρουργική, και ιδίως τον τομέα της της αισθητικής χειρουργικής, σε μια εποχή μάλιστα που ακόμα δεν ήταν τόσο διαδεδομένη, αλλά σε φάση εξέλιξης και ανόδου», εξηγεί.

Στην Ελλάδα του 2018 έχουμε πια ξεπεράσει τα όποια ταμπού σχετικά με την αισθητική χειρουργική. Ποιες είναι οι επεμβάσεις που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα δεν έχουμε στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει γίνει κάποια επίσημη έρευνα, αλλά θεωρώ πως ισχύει ό,τι και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Στο χώρο της αισθητικής χειρουργικής η πιο δημοφιλής επέμβαση  είναι η λιποαναρρόφηση, που αφορά και στο γυναικείο και στον ανδρικό πληθυσμό, περίπου 60% γυναίκες και 40% άνδρες. Η λιποαναρρόφηση έχει εξελιχθεί πολύ κι εκτός από την κλασσική μέθοδο χρησιμοποιούμε με μεγάλη επιτυχία και Laser, Vaser, Παλμική, Cryolipolysis. Δεύτερη σε ζήτηση επέμβαση είναι η αυξητική μαστών.

Πολλές φορές ένας «ασθενής» θέλει να συνδυάσει σε ένα χειρουργείο ταυτόχρονα 2-3 διαφορετικές επεμβάσεις και λόγω κόστους αλλά και για να συντομευθεί η περίοδος αποκατάστασης. Είναι σωστή αυτή η προσέγγιση ή μπορεί ένας τέτοιος συνδυασμός να είναι ακόμα και επικίνδυνος;

Το θέμα των συνδυασμένων επεμβάσεων χρήζει συζήτησης. Γενικά δεν είμαι υπέρ, αλλά κάποια χειρουργεία μπορούν να συνδυαστούν. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι “εξαρτάται” από πολλούς παράγοντες: το είδος της επέμβασης, το μέγεθος της τραυματικής επιφάνειας, αλλά και την κατάσταση υγείας του ασθενή. Άλλο είναι να βγάλεις 5 λίτρα λίπους από ένα μικρόσωμο άτομο με χαμηλό αιματοκρίτη και άλλο να αφαιρέσεις τον ίδιο όγκο λίπους από κάποιον πιο μεγαλόσωμο και χωρίς κανένα θέμα υγείας. Ο γενικός κανόνας λέει πως οι επεμβάσεις στο πρόσωπο συνδυάζονται πιο εύκολα γιατί η έκταση στην οποία δουλεύουμε είναι πολύ πιο μικρή. Για παράδειγμα, ένα λίφτινγκ πολύ συχνά μπορεί να συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική. Γι’ αυτό και ο γιατρός πρέπει να έχει γνώση όλων των αντικειμένων.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν όταν κάνεις τοκετό με καισαρική μπορείς ταυτόχρονα να κάνεις και κοιλιοπλαστική.

Είναι ένας μύθος ότι μπορεί ο τοκετός να συνδυαστεί με κάποια αισθητική επέμβαση, αλλά ομολογώ πως και εμένα με έχουν ρωτήσει πολλές φορές. Ο συνδυασμός τοκετού με κοιλιοπλαστική είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Εξάλλου δεν θα δώσει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Κοιλιοπλαστική μπορεί να γίνει τουλάχιστον 8 μήνες μετά τον τοκετό, εφόσον η γυναίκα έχει σταθεροποιηθεί στα κιλά της, και, φυσικά, δεν θηλάζει.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχετε αναπτύξει στην «Αισθητική Ανάπλαση», το κέντρο σας, το κομμάτι του ιατρικού τουρισμού. Σας επισκέπτονται ασθενείς από το εξωτερικό με σκοπό να κάνουν κάποιες αισθητικές επεμβάσεις στην Αθήνα. Πως ξεκίνησε αυτό και πόσο εύκολο ήταν να αναπτυχθεί;

Έχω δουλέψει για αρκετό καιρό εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Αγγλία όπου έκανα και την ειδικότητά μου, και έχω γνώση για το πώς γίνονται τα πράγματα στο εξωτερικό. Δύο λόγοι με οδήγησαν να επενδύσω στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού. Καταρχάς, μου αρέσουν τα καινούργια πράγματα ειδικά αν είναι δύσκολα. Έβλεπα, λοιπόν, αυτό το κομμάτι να αναπτύσσεται στο εξωτερικό και αναρωτιόμουν γιατί δεν επενδύουμε σε αυτό και στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος ήταν η αβεβαιότητα που ήρθε μαζί με την οικονομική κρίση. Είχα ήδη ξεκινήσει να ασχολούμαι με τον ιατρικό τουρισμό πριν την κρίση, οπότε ήταν η σωστή στιγμή να το τονώσω περισσότερο, να φέρω δηλαδή ασθενείς από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να χτίσεις ένα καλό όνομα όχι μόνο στη χώρα σου αλλά διεθνώς και ταυτόχρονα να καλλιεργήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτυχε να χειρουργήσω ανθρώπους από το εξωτερικό και αυτοί να πουν καλά λόγια για εμένα και για το αποτέλεσμα που είχαν όχι μόνο σε φίλους και γνωστούς αλλά και σε κάποια σχετικά φόρουμ. Όλο αυτό βοήθησε. Κάθε χρόνο έχω διπλάσιο κόσμο από το εξωτερικό σε σχέση με τον προηγούμενο. Έχουν έρθει ασθενείς από πολλές χώρες, αλλά η πλειονότητα είναι από ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλη Βρετανία.

Φαντάζομαι πως για τις συγκεκριμένες χώρες το κίνητρο είναι και οικονομικό, καθώς μια αισθητική επέμβαση στην Ελλάδα είναι αρκετά φθηνότερη από ότι εκεί.

Σαφώς είναι ένα κίνητρο, αλλά δεν είναι το μόνο. Είμαστε φθηνότεροι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά όχι από άλλες χώρες ανταγωνίστριες στον ιατρικό τουρισμό, όπως η Τουρκία και η Πολωνία. Αυτός που επιλέγει να κάνει μια αισθητική επέμβαση σε μια ξένη χώρα λαμβάνει υπόψη ένα συνδυασμό πραγμάτων. Αξιοπιστία στο αποτέλεσμα, εμπιστοσύνη στο γιατρό και μια ποιότητα παροχών πέρα από την πιο χαμηλή τιμή. Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός, δεν μπορεί να το κάνει εύκολα ο καθένας από μόνος του, χρειάζονται πιο συλλογικές κινήσεις.

Τη συγκεκριμένη προσπάθεια την έχουν στηρίξει οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, αντίστοιχα;

Έχουμε πάρει πάρα πολλές ευχές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι οργανωμένα. Δεν περιμένω να βασιστώ σε άλλους, δεν ζητάμε οικονομική στήριξη από κανέναν, αλλά συνολικές κινήσεις. Όσες φορές έχω συναντηθεί με πράκτορες του εξωτερικού που ασχολούνται με τον ιατρικό τουρισμό αυτό που ακούω είναι πως οι άλλες χώρες δίνουν πολλά περισσότερα κίνητρα. Κυρίως φορολογικά, κάτι που δεν υπάρχει εδώ, ενώ κάποιες χώρες διαφημίζονται πολύ στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού κάτι που εμείς δεν κάνουμε. Στην Ελλάδα ο ιατρικός τουρισμός μέχρι στιγμής βασίζεται στην προσωπική προσπάθεια του κάθε γιατρού και τις δικές επαφές, καθώς και το word of mouth, τα καλά λόγια των ξένων ασθενών για τα αποτελέσματα. Έχουμε συζητήσει με άλλους ιατρούς να κάνουμε κάτι συλλογικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει. Έτσι το έχω πάρει προσωπικά και πατριωτικά. Έχω ξοδέψει και χρόνο και χρήμα για να το αναπτύξω. Όταν αισθάνεσαι ότι μάχεσαι μόνος σου, υπάρχουν φυσικά και οι στιγμές της ψυχικής κούρασης. Όμως τα θετικά αποτελέσματα με αναπτερώνουν και τελευταία νιώθω πως άξιζε τον κόπο γιατί έχει αρχίσει να λειτουργεί και να αποδίδει.

Τελευταία υπήρξε πολύ μεγάλη ανάπτυξη των ενέσιμων –botox και υαλουρανικό- που οδήγησε κάποιες φορές σε υπερβολές, ακόμα και σε παραμορφώσεις. Σας έρχονται ασθενείς που θέλουν να διορθώσουν κάποιο κακό αποτέλεσμα από ενέσιμα υλικά;

Δυστυχώς πολύ συχνά. Ο κόσμος έχει εκλάβει το θέμα των ενέσιμων σαν κάτι πολύ απλό και αναίμακτο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και από άτομα με γνώση. Τα ενέσιμα πρέπει να γίνονται από έμπειρους γιατρούς και με σωστά υλικά. Η υπεραπλούστευση έχει οδηγήσει σε πολλά κακά αποτελέσματα. Όντως τα ενέσιμα για εμάς τους πλαστικούς χειρουργούς είναι ένα εύκολο κομμάτι, γιατί στην καθημερινότητά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο δύσκολα περιστατικά. Το να κάνεις ένα λίφτινγκ είναι ασύγκριτα πιο δύσκολο από το να κάνεις ένα ενέσιμο, αλλά τελικά πιο πολλά κακά αποτελέσματα και λάθη διαπιστώνουμε ότι γίνονται σε ενέσιμες διαδικασίες παρά στα λίφτινγκ. Αυτό γίνεται διότι με το λίφτινγκ θα ασχοληθεί μόνο ο πλαστικός χειρουργός που έχει γνώση στο αντικείμενο. Ενώ στα ενέσιμα αναμειγνύονται γιατροί που δεν ξέρουν τόσο καλά το αντικείμενο, πολλές φορές άσχετοι εντελώς με την πλαστική χειρουργική και τη δερματολογία και ο ίδιος ο ασθενής το παίρνει πιο επιπόλαια και ζητά ίσως υπερβολές. Τα ενέσιμα είναι ασφαλέστατα αν ο γιατρός τα κάνει στις σωστές ενδείξεις και με τα σωστά υλικά.

Παίζει ρόλο και εδώ το κόστος; Γιατί, για παράδειγμα, κάποιος γιατρός μπορεί να χρεώνει το υαλουρονικό ή το botox λιγότερο από έναν άλλον. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά;

Κατά κανόνα ναι. Παρατήρησα πως από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ο κόσμος έχει μπει στο σαφάρι του φθηνού. Όλοι κινούμαστε σε κάποια οικονομικά πλαίσια, αλλά αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει το αποτέλεσμα, γιατί ένα κακό αποτέλεσμα έχει τεράστιο κόστος. Και ψυχολογικό και οικονομικό αν χρειαστεί αποκατάσταση, ακόμα και κοινωνικό. Ειδικά όταν πρόκειται για υλικά και μηχανήματα το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια. Αν δούμε τα παραμορφωμένα πρόσωπα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, στην πλειονότητα οφείλονται σε κακής ποιότητας υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί γιατί είναι πιο φθηνά. Επίσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ικανότητα και η εμπειρία του γιατρού.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.