Η σύντροφος του Προτάσεβιτς ομολογεί σε βίντεο


Η σύντροφος του λευκορώσου μπλόγκερ, που τέθηκε υπό κράτηση μαζί του την Κυριακή αφού το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευαν υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία, εμφανίσθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ σ’ ένα βίντεο στο οποίο έκανε μια ομολογία, για την οποία η αντιπολίτευση δήλωσε πως είναι φανερό ότι εξαναγκάσθηκε να την κάνει.
Μιλώντας γρήγορα και μοιάζοντας να αισθάνεται άβολα, η Σοφία Σαπέγκα, ρωσίδα πολίτης και η σύντροφος του μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, λέει στο βίντεο πως ήταν συντάκτρια της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram η οποία δημοσιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, κάτι που αποτελεί έγκλημα στη Λευκορωσία.
 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση πως η Σαπέγκα, μια 23χρονη φοιτήτρια, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες βάσει αρκετών άρθρων του λευκορωσικού ποινικού κώδικα.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη γειτονική Λιθουανία, έγραψε στο Twitter πως η Σαπέγκα φαινόταν να βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση.

Ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια, έγραψε στο Twitter πως η ομολογία της Σαπέγκα φαίνεται πως έγινε υπό πίεση.

«Είναι ένοχη επειδή είναι φίλη του Ρομάν. Και την ανάγκασαν να ομολογήσει ‘εγκλήματα’ που δεν διέπραξε», έγραψε.

Οι λευκορωσικές αρχές θα κρατήσουν την Σαπέγκα προφυλακισμένη για δύο μήνες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον πατέρα της, τον Σεργκέι Ντούντιτς.

Η μητέρα της Σαπέγκα, η Άννα Ντούντιτς, δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή της στο Reuters πως η κόρη της είναι αθώα και βρισκόταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η Σαπέγκα αισθανόταν καλά και δεν διαμαρτυρήθηκε για ανάρμοστη μεταχείριση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

A video showing detained journalist #RomanProtasevich’s girlfriend, #SofiaSapega, emerged on the Yellow Leaks Telegram channel on Tuesday.

Ruptly cannot independently verify the exact date and place where the video was shot.#Belarus #Lukashenko #Minsk pic.twitter.com/b1WiGPUr11

— Ruptly (@Ruptly) May 26, 2021

ΑΠΕ ΜΠΕ 



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!