Η σωτήρια συμφωνία του Mr Jumbo για τα ενοίκια των καταστημάτων του


Ο Απόστολος Βακάκης, ο ιδιοκτήτης των Jumbo, φαίνεται πως είχε μια εξαιρετική ιδέα – και μάλιστα, προ κρίσης και προ πανδημίας- όσον αφορά τα καταστήματα τα οποία νοικιάζει και έχει κάνει μια συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που αποδείχτηκε όχι απλώς κίνηση ματ, μα σωτηρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι η εξής – για κάθε κατάστημα υπάρχει αυτόματη προσαρμογή του ενοικίου ανάλογα με τον τζίρο του καταστήματος – κοινώς, το μίσθωμα για περίπου 35 ενοικιαζόμενα ακίνητα (σ.σ. το σύνολο είναι στα 80 με ένα μεγάλο μέρας από αυτά να είναι ιδιόκτητα) είναι συνδεδεμένο με τις πωλήσεις. Έτσι λοιπόν, αφού δεν υπήρχαν πωλήσεις με κλειστά καταστήματα, τα έξοδα των ενοικίων ήταν ιδιαιτέρως χαμηλά. 

Εντωμεταξύ, υπήρξε διπλασιασμός στις ηλεκτρονικές πωλήσεις – έφθασε στο 5% του τζίρου από 2,5%. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα κλείσει κάποιο κατάστημα καθώς λέει πως, “όταν είσαι σε πόλεμο πρέπει να είσαι παραταγμένος με όλες σου τις δυνάμεις”.

Χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ως “τέλεια καταιγίδα”

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίοδο αυτή λέγοντας πως “βρισκόμαστε στην αρχή του προβλήματος και όχι στο τέλος του” ενώ το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, “καλύτερα όμως μία χαμένη χρονιά, παρά μία χαμένη επιχείρηση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την Δευτέρα η Jumbo έχει ξεκινήσει να έχει ξανά φυσική παρουσία καθώς έχουν ανοίξει 3 από τα 6 καταστήματα στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα που αποτελεί την βασική αγορά του ομίλου θα ανοίξουν όλα – εκτός από αυτό που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Avenue) την Δευτέρα 11/5.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού αναλυτή ανέφερε ότι “οι περισσότεροι ανταγωνιστές στον βασικό αντικείμενο είναι μικροί παίκτες ενώ με χιούμορ σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός του “τα κάνει όλα λάθος, αλλά κάνει και ένα σωστό. Παραμένει ζωντανός”. Αντίθετα, αντιλαμβάνεται πως δεδομένων των συνθηκών πολλά καταστήματα θα κλείσουν, όπως και αρκετοί μικρότερης δυναμικότητας προμηθευτές της αλυσίδας.

 

e-daily

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!