Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού για το επεισόδιο στα Ίμια


Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας, με τουρκική ακταιωρό να διεμβολίζει σκάφος του Λιμενικού.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η τουρκική ακταιωρός UMUT χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος», με 27 άτομα πλήρωμα, που βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα του συμβάντος το σκάφος του Λιμενικού ήταν ακίνητο. Από το επεισόδιο δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Η ανακοίνωση από το Λιμενικό:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!