Η ΕΕ προσφέρει σε κάθε μετανάστη του Β. Αιγαίου 2.000 ευρώ για να γυρίσει στην πατρίδα του


Οι μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και συλλαμβάνονται από τις αρχές θα λαμβάνουν 2.000 ευρώ ο καθένας για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος που εκπόνησε η ΕΕ σε μια προσπάθειά της να αποσυμφωρήσει τις δομές προσφύγων που είναι ασφυκτικά πλήρεις.

Αυτό το χρηματικό ποσό είναι πέντε φορές παραπάνω από το σύνηθες που λάμβαναν ως σήμερα οι μετανάστες προκειμένου να «ξαναχτίσουν» τη ζωή τους στις χώρες προέλευσής τους, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων εθελοντικής επιστροφής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Η προσφορά θα ισχύσει για έναν μήνα, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι η διατήρηση επι μακρώ ενός τέτοιου προγράμματος ίσως θα είχε τελικά το αντίστροφο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ίσως προσέλκυε νέα μεταναστευτικά κύματα στην Ευρώπη. Φυσικά αυτό το ππρόγραμμα δεν απευθύνεται στους πρόσφυγες-θύματα πολέμων οι οποίοι δεν έχουν σπίτια στις πατρίδες τους για να γυρίσουν. Αλλά εκτιμάται ότι θα ανακουφιστούν κι αυτοί, λόγω της αποσυμφόρησης που θα υπάρξει στις δομές φιλοξενίας από τις προσδοκώμενες μαζικές αναχωρήσεις μεταναστών.

Η Ευρωπαία Επίτροπης Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι αυτό το σχέδιο «είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για ένα στοχευμένο γκρουπ ανθρώπων» προσθέτοντας ότι η o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα το δρομολογήσει σε συνεργασία με την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex.

H Koμισιόν εκτιμα ότι από το πρόγραμμα αυτό θα επωφεληθούν 5.000 μετανάστες αν και υπό τις παρούσες συνθήκες είανι άγνωστο πόσοι από όσους βρίσκοντα στα ελληνικά νησιά είναι «οικονομικοί μετανάστες» ή πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι το μέχρι σήμερα ποσό που λάμβαναν οι μετανάστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ήταν μόλις 370 ευρώ.

Από το 2016 περίπου 18.000 άτομα επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα μέσω των εθελοντικών προγραμμάτων της ΕΕ και του ΔΟΜ εκ των οποίων μόλις οι 4.000 προερχόταν από τα νησιά.

 

 

topontiki

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!