Επιστρέφουν οι 2 Έλληνες από το Diamond Princess με κρούσματα κοροναϊού


Για την επιχείρηση επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο είναι σε καραντίνα καθώς πολλοί επιβάτες του έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μία επιχείρηση επαναπατρισμού τους, ενδεχομένως για την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς».  

Επίσης πρόσθεσε ότι «Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε πολύ επιτυχώς η μεταφορά δύο συμπολιτών μας από περιοχή της Κίνας με πτήση στη Μεγάλη Βρετανία, και από εκεί στην Ιταλία, και εστάλη μεταγωγικό πολεμικό αεροσκάφος στη Ρώμη και μετέφερε τους δύο στην Αθήνα και οι άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα στο “Σωτηρία”. Για μία ακόμη φορά τους ευχαριστώ και τους δύο για την άψογη συνεργασία την οποία έχουν με το νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του “Σωτηρία”, οι άνθρωποι ελέγχθηκαν και είναι αρνητικοί. Με τον ίδιο τρόπο, όποιος συμπατριώτης μας χρειαστεί, από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, θα τον επαναπατρίσουμε σωστά, δομημένα και οργανωμένα».

Ο ΕΟΔΥ, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, ως ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης, λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και από όλους τους άλλους φορείς, πρεσβείες, προξενεία, σε ό,τι έχει να κάνει με περιστατικά στο εξωτερικό που αφορούν σε Έλληνες πολίτες. Επίσης, ο ΕΟΔΥ με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, έχει στείλει στις πύλες εισόδου της χώρας ειδικές οδηγίες σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα πιθανό περιστατικό, κατέληξε ο Β.Κικίλιας.

Δραματική μαρτυρία ελληνοαμερικανίδας: Η καμπίνα μοιάζει με φυλακή

Στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess παραμένουν πάνω από 3.500 επιβάτες, χώρια το πλήρωμα. Στο πλοίο βρίσκεται μια Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος μαζί με τον σύζυγό της στην καμπίνα τους που μοιάζει με φυλακή.

Η Κατρίν Κοντέκας δεν κρύβει την αγωνία της μιλώντας στο Open.

«Έχουμε δεσμοφύλακα. Οι ιαπωνικές αρχές αυτό μας λένε να κάνουμε», λέει παραμένοντας μαζί με τον σύζυγό της μέσα στην καμπίνα.

«Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας ανέβηκαν στο πλοίο και άρχισαν να μας περνούν από κόσκινο έναν έναν. Δεν αφήνεις το δωμάτιό σου. Αυτό είναι ο κόσμος σου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μας είπαν. Οπότε μετράω αντίστροφα… Και αυτό λέω κάθε μέρα στον εαυτό μου και ανυπομονώ. Λέω ότι άλλη μια μέρα πέρασε και θα μπορέσω να φύγω από αυτό το πλοίο», ανέφερε.

Ο  σύζυγός της Μάθιου Σμιθ περιέγραψε και αυτός με τη σειρά του τις δύσκολες στιγμές.

«Υπάρχει αδιαμφισβήτητα η αίσθηση του περιορισμού. Δεν έχουμε επαφή με τους άλλους επιβάτες και το πλήρωμα που φέρνει στην καμπίνα μας το φαγητό και τα άλλα αντικείμενα φορά εξοπλισμό ασφαλείας. Υπάρχουν άτομα που καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να φύγουν. Έχουν πολύ μικρότερες καμπίνες από τη δικιά μας. Η δική μας έχει πρόσβαση σε μπαλκόνι οπότε μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα»

Η Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος δεν έκρυψε πως μόλις τελειώσει η περιπέτειά της ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Έχω ήδη αρχίσει να προγραμματίζω ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, γιατί θέλω να δω από που κατάγονται η γιαγιά και ο παππούς μου».

70 νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτ διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη  ιδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε υποβάλει σε εξετάσεις συνολικά 1.219 ανθρώπους και 355 αποκαλύφθηκε ότι είναι θετικοί», είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Από το σύνολο των ανθρώπων που είναι φορείς του COVID-19, οι 73 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, διευκρίνισε ο ίδιος. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναπατρίσει τους υγιείς υπηκόους των ΗΠΑ σε συντονισμό με τις ιαπωνικές αρχές. Θα επιβιβαστούν σε ειδικές πτήσεις και θα επιστρέψουν στην αμερικανική επικράτεια όπου θα τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες σε δύο στρατιωτικές βάσεις. Πάνω στο πλοίο απέμεναν χθες Σάββατο περίπου 350 αμερικανοί υπήκοοι.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

 

thetoc

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!