Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Επεισόδια σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη – Μολότοφ και χημικά


Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που ολοκληρώθηκε με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. 

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα τα επεισόδια στα Εξάρχεια με βόμβες μολότωφ, φωτιές και δακρυγόνα. Νεαροί που αποσπάστηκαν νωρίτερα από την πορεία, καθώς διαλυόταν πριν την Ομόνοια, έστριψαν στη οδό Εμ. Μπενάκη όπου άναψαν φωτιές και κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου πέταξαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν τους νεαρούς, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές

Στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται και δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που σβήνουν φωτιές και απομακρύνουν οδοφράγματα.

Επίσης, επεισόδια σημειώνονται και περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και καίνε κάδους σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ εμφανίστηκε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ .

Βροχή από βόμβες μολότοφ και στη Θεσσαλονίκη 

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τις 8 το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου, στην οδό Αποστόλου Παύλου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά.  Στη συνέχεια, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην οδό Ολυμπιάδος. Έχουν προκληθεί ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού(αύρα) της Αστυνομίας που βρίσκεται στο σημείο συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης. 

H πορεία είχε μαζική συμμετοχή και ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα από την Καμάρα, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. 
Οι διαδηλωτές, αρχικά κινήθηκαν με κατεύθυνση την οδό Εθνικής Άμυνας, Tσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και επέστρεψαν στην Εγνατία. Λίγο μετά τις 8 επέστρεψαν στην Καμάρα και ανέβηκαν προς τη Ροτόντα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από δεκαπέντε προσαγωγές, ενώ στα επεισόδια τραυματιστηκε ένας αστυνομικός.


 
Η πορεία στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

   Σημειώνεται ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

   Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 14 χρονων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με κεντρικό σύνθημα «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!