Εμβόλια κορονοϊού: Αγώνας δρόμου για θετική γνωμοδότηση πριν τα Χριστούγεννα


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού.

Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Έμερ Κουκ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Η Έμερ Κουκ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Irish Independent ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.

«Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι “είναι ό,τι λέει στο κουτί”, δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό», δήλωσε η Έμερ Κουκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εταιρείες Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ανακοίνωσαν αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών που δείχνουν αποτελεσματικότητα 90%-95% των εμβολίων τους.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεσματικότητα 90% είναι καλά, πολύ καλά για ένα εμβόλιο, άρα η πιθανότητα ότι αυτό που βλέπουμε στον φάκελο υποστηρίζεται στην πράξη μάς κάνει να τα εξετάζουμε με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε η Έμερ Κουκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει και οι τρεις εταιρείες.

Εγκρίθηκε η έκτη σύμβαση της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία για εμβόλια

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έκτη σύμβαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η σύμβαση με τη Moderna διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

news

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!