ΕΜΑ: Συνέχιση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca – Περισσότερα οφέλη από τους κινδύνους


Όπως ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου, ο EMA είναι της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών, ξεκαθάρισε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε η Έμερ Κοοκ, “προς το παρόν, η αξιολόγηση που διεξάγει η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA – PRAC – δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα”.
 
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι “αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη”, αλλά συνεχίζεται η περαιτέρω αναλυση καθώς είναι δυνατή, σημειώνεται.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) συνεδρίασ σήμερα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εξέτασής της για πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca (που τώρα ονομάζεται Vaxzevria), αναφέρει ο ΕΜΑ. 

Όπως εξήγησε η Έμερ Κουκ, ο EMA συγκάλεσε μια ειδική συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, για να παράσχει περαιτέρω συμβολή στην τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτοί περιλαμβάνουν ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες με μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αιματολόγων, νευρολόγων και επιδημιολόγων και οι οποίοι συζήτησαν και εξέτασαν συγκεκριμένες πτυχές, όπως πιθανούς μηχανισμούς, εάν θα μπορούσαν να εντοπιστούν υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου και ποια πρόσθετα δεδομένα χρειάζονται για να χαρακτηρίσουν περαιτέρω τα παρατηρούμενα συμβάντα και τον πιθανό κίνδυνο.

“Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα συζητηθεί από την PRAC και θα τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση”. Ο EMA συνεχίζει να συνεργάζεται με τις εθνικές Αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι αναφέρονται ύποπτα περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος (αυτές οι περιπτώσεις αναλύονται στη συνεχιζόμενη αξιολόγηση της PRAC).

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η επιτροπή PRAC αναμένεται να εκδώσει ενημερωμένη σύσταση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου (6-9 Απριλίου).

“Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για επαγγελματίες υγείας και το κοινό είναι διαθέσιμες στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος του εμβολίου και στη σχετική άμεση επικοινωνία με τους επαγγελματία υγείας”, αναφέρει.

“Τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να γνωρίζουν την απομακρυσμένη πιθανότητα εμφάνισης αυτών των πολύ σπάνιων τύπων θρόμβων αίματος. Εάν έχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν προβλήματα πήξης όπως περιγράφεται στις πληροφορίες του προϊόντος, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τους επαγγελματίες υγείας για τον πρόσφατο εμβολιασμό τους”, αναφέρει ο ΕΜΑ.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!