Ελβετία: 37 θάνατοι μετά τον εμβολιασμό – Τι λένε οι αρμόδιοι φορείς


Ο Οργανισμός για Θεραπευτικά Σκευάσματα της Ελβετίας δημοσίευσε έρευνα για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού.
Συνολικά 862 αναφορές για υποψίες ανεπιθύμητων ενεργειών στα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ελβετία μελέτησε η Swissmedic, σε συνεργασία με τα περιφερειακά κέντρα φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ελβετία.

Οι αναφορές επιβεβαιώνουν το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών που προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια των μελετών έγκρισης και περιγράφονται στις πληροφορίες για το φαρμακευτικό προϊόν.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αναφορά νέων παρενεργειών, με τον Οργανισμό για Θεραπευτικά Σκευάσματα της Ελβετία να εμμένει πως τα οφέλη υπερέχουν των κινδύνων.

Οι θάνατοι μετά τη λήψη εμβολίων
Σε 37 σοβαρές περιπτώσεις, εμβολιασθέντες έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικά διαστήματα μετά τη λήψη του εμβολίου. Η μέση ηλικία τους ήταν 84 έτη και η πλειοψηφία τους είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.
 
 
Αυτές οι περιπτώσεις αναλύθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Απ’ ό,τι είναι γνωστό έως σήμερα, ο θάνατος προκλήθηκε από καταστάσεις όπως λοιμώξεις, καρδιαγγειακά επεισόδια ή ασθένειες των πνευμόνων και των αεραγωγών που εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από τους εμβολιασμούς.

Παρά τη χρονολογική συσχέτιση, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο εμβολιασμός ήταν η αιτία θανάτου. Οι ρυθμιστικές αρχές για τα φαρμακευτικά σκευάσματα άλλων χωρών και ο ΠΟΥ κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα όταν αξιολόγησαν τους θανάτους που σχετίζονται χρονικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19, και τα οποία έχουν εγκριθεί στην Ελβετία.
Οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν ληφθεί και αναλυθεί μέχρι σήμερα δεν αλλάζουν το προφίλ που έχει σχηματιστεί για τα εμβόλια, ότι δηλαδή τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων.
 
«Οι αναφορές μας παρέχουν τώρα μια σαφέστερη εικόνα της ασφάλειας των εμβολίων στην καθημερινή χρήση. Αυτό επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό το γνωστό προφίλ παρενεργειών τους» καταλήγει ο ελβετικός φορέας.

sputniknews

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!