Εικόνες Αποκάλυψης μετά από έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου! 100 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες


Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από τις εικόνες αποκάλυψης μετά τις φονικές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βηρυτό το απόγευμα της Τρίτης 4/8.

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.

«Ως εδώ, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και της επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν» το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας, διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου — χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν έχει δοθεί ακόμα η επίσημη αιτία που προκάλεσε την καταστροφή.

Χαρακτηριστικό της έντασης της ισχυρότατης έκρηξης στη Βυρητό, είναι το γεγονός ότι ακούστηκε ως την Κύπρο! Η δύναμη των εκρήξεων στην αποθήκη ήταν τόσο ισχυρή, που έφτασε σε ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων (απόσταση που χωρίζει την Βηρυτό από τις κυπριακές ακτές), με αρκετούς Κύπριους μάλιστα να παίρνουν τηλέφωνο στην αστυνομία και να καταγγέλλουν πως ακούστηκε έκρηξη!

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της έκρηξης και της κατάστασης στην πόλη, από τον κυβερνήτη της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, που έκανε λόγο για «εθνική καταστροφή».

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Εφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Αποθήκη θανάτου

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Η Γαλλία στέλνει τόνους υγειονομικού υλικού

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου η οποία συγκλονίστηκε χθες από δύο ισχυρές εκρήξεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 78 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε «την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό», ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες βράδυ. Είναι καθ’ οδόν σωστικά συνεργεία και μέσα προς τον Λίβανο, πρόσθεσε η προεδρία της Γαλλίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αδελφική αλληλεγγύη» της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως «η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου. Πάντα», σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Βοήθεια από Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό. 

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και την παρακολουθούμε από κοντά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή σε βρετανούς υπηκόους που επλήγησαν» με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού είχαν κορεστεί χθες βράδυ από την πλημμύρα των τραυματιών που διακομίστηκαν σε αυτά μετά τις εκρήξεις, οι οποίες συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου χθες περί τις 18:00 (τοπική ώρα).



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!