ΕΕ: Συνεργασία με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό


Την ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, στο μεταναστευτικό ζήτημα, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια των 445 μεταναστών που αποβιβάστηκαν ύστερα από δύο ημέρες στην Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθύμισε ότι η αποβίβαση των 445 μεταναστών σε ιταλικό έδαφος έγινε έπειτα από συνεννόηση έξι κρατών μελών (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Γερμανία) να μοιραστούν την υποδοχή τους. «Η Επιτροπή πιστεύει ότι τέτοιου είδους ad-hoc λύσεις δεν είναι βιώσιμες και καλεί σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε δύο τομείς. Πρώτον, στη συνεργασία με τρίτες χώρες, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους διεθνείς εταίρους. Δεύτερον, η Επιτροπή εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη λειτουργία των «ελεγχόμενων κέντρων» μεταναστών εντός της ΕΕ. Η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού για τα «ελεγχόμενα κέντρα» καθώς και για το πώς η ΕΕ θα συνδράμει τα κράτη-μέλη που θα τα δεχτούν στο έδαφός τους.

Στο μεταξύ, η συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό και οι επικείμενες εκλογές στη χώρα ήταν από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ότι με τα εγκαίνια των γραφείων της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τρίπολη, αλλά και με την ευρωπαϊκη αποστολή (EUBAM) που συνδράμει τις λιβυκές αρχές στη διαχείριση των χερσαίων συνόρων της χώρας, η ΕΕ αποκτά και φυσική παρουσία στη Λιβύη. Το γεγονός αυτό χαιρέτισαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, τονίζοντας ότι η ΕΕ συνδράμει τη Λιβύη, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Φ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι 350 εκατ. ευρώ πρόκειται να φτάσουν στη χώρα από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνδράμουν με περισσότερους πόρους τη χώρα, μέσω του Ταμείου για την Αφρική.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, μέσω του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή εκλογών, η οποία όπως είπε η Φ. Μογκερίνι, “πρέπει να επιταχυνθεί”.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προετοίμασαν την υπουργική συνάντηση που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου με τις χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Λευκορωσία και Ουκρανία). Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι υπάρχει σαφής πρόοδος στη συνεργασία και με τους έξι αυτούς εταίρους της ΕΕ, ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία.

 

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!