Διονύσης Σχοινάς: «Παραμένω παιδί και αυτό είναι -μάλλον- το δικό μου ελιξήριο νεότητας»


Ο Διονύσης Σχοινάς είναι από τα πολύ καλά παιδιά του χώρου. Μιλάει πάντα χωρίς ίχνος κακίας, έπαρσης και ειρωνείας, είτε έχει μπροστά του έναν δημοσιογράφο είτε έναν θαυμαστή. Με λίγα λόγια, είναι προσγειωμένος, ευγενής και ταπεινός στη ζωή του, με εξαίρεση τις Παρασκευές και τα Σάββατα που εμφανίζεται στο Akanthus Live στο Γκάζι, καθώς απογειώνει τη διασκέδαση αλλά και τη διάθεση του κόσμου στα ύψη μέχρι το πρωί. «Αυτό που παρατηρώ είναι πως το τελευταίο διάστημα ο κόσμος είναι περισσότερο χαρούμενος και ευδιάθετος.

Υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία που αιωρείται στην ατμόσφαιρα» εξηγεί. Έχοντας κλείσει είκοσι χρόνια στον χώρο της δισκογραφίας, το 2020 τον βρήκε σε μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο. «Φέτος έκλεισα δέκα χρόνια που κάνουμε το συγκεκριμένο concept με τον μαέστρο μου, τον Κώστα Λαϊνά. Και μιλάω για το concept του live clubbing σε μικρότερα μαγαζιά, που ουσιαστικά λανσάρισα εγώ το 2010. Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε εμφανίσεις χωρίς ορχήστρα. Ποτέ δεν περίμενα πως θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Είμαι ένας DJ-τραγουδιστής και μου αρέσει!» εξομολογείται στο People.

«Δεν αναλώθηκα σε μαγαζιά στα οποία δεν ήθελα να τραγουδάω»

Η πρώτη συνεργασία του Διονύση Σχοινά με τον Κώστα Λαϊνά έγινε το 2010 σε ένα μπαρ στην Κηφισιά. Έκτοτε ακολούθησαν επιτυχημένες εμφανίσεις σε Αθήνα, Μύκονο, ενώ όσοι τον έχουν παρακολουθήσει στα live του έχουν ενθουσιαστεί με την ενέργειά του on stage.

«Η ανάγκη μου να κινηθώ με αυτό τον τρόπο επαγγελματικά προέκυψε επειδή αισθανόμουν πως ορισμένοι τραγουδιστές είχαμε μπει στο ίδιο τσουβάλι και ξαφνικά είχαμε γίνει όλοι ίδιοι. Ευτυχώς, ήμουν από τους τυχερούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα και απείχαν από ανούσιες συνεργασίες, που μοναδικό στόχο θα είχαν τα χρήματα. Δεν αναλώθηκα σε μαγαζιά που δεν ήθελα να τραγουδάω. Επίσης, δεν κάηκα στη δουλειά.

Έχω πει πάρα πολλά “όχι” σε συνεργασίες που μου έχουν προτείνει. Ίσως και με αυτά τα “όχι” να βρέθηκα στο σημείο που είμαι σήμερα. Αυτή ήταν εξάλλου και η συμβουλή που μου έδιναν οι μεγαλύτεροί μου: “Οι καριέρες χτίζονται με τα όχι”. Και είπα “όχι” διότι δεν ήθελα να λερώσω το βιογραφικό μου με συνεργασίες και συμμετοχές που δεν θα με έκαναν χαρούμενο. Επιπλέον, είχα βαρεθεί να βλέπω αυτή την παρέλαση που γινόταν στις πίστες, αλλά και να ακούω τα ίδια τραγούδια με διαφορετική σειρά.

Τότε ήρθε στη ζωή μου ο Κώστας ο Λαϊνάς, που ήταν μαέστρος της Καίτης, και μου πρότεινε να βγούμε με ένα πιάνο και μια κιθάρα και να κινηθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε» περιγράφει. Το καλό της υπόθεσης είναι πως ύστερα από τον Διονύση υπήρξαν αρκετοί καλλιτέχνες που ακολούθησαν το παράδειγμά του και έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο είδος διασκέδασης που εξακολουθεί να βρίσκει ανταπόκριση από το κοινό.

«Ο πυρήνας της ευτυχίας μας ήταν οι γονείς, η οικογένεια και οι φίλοι μας»

Προηγουμένως αναφέρθηκε στην οικονομική δυνατότητα που του έδωσε την ευκαιρία να πει αρκετά «όχι» σε συνεργασίες και αναρωτιέμαι αν υπήρξε κάποια περίοδος στη ζωή του που ήταν σπάταλος. «Ήμουν στο όριο. Ενώ προσπαθούσα να έχω μια καλή ποιότητα ζωής, υπήρχαν και περίοδοι που έκανα σπατάλες. Ευτυχώς, ήμουν τυχερός, διότι ο Θεός μού έφερε στη ζωή μου μια σύντροφο. Με την Καίτη είχαμε την ίδια κοσμοθεωρία και δεν ήμασταν ποτέ από τους ανθρώπους που θα σπαταλούσαν τα χρήματά τους από εδώ και από εκεί. Απεναντίας, κάναμε επενδύσεις και αγορές ακινήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ζήσαμε όπως θέλαμε.

Αν και κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα για τα οικονομικά μας, από το ότι είχαμε πρόβλημα με την Εφορία μέχρι και ότι ήμασταν μεσίτες, θέλω να τονίσω πως δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Σημαντικό ρόλο στο πώς δομήσαμε τα οικονομικά μας έπαιξε ο ερχομός του γιου μας, Δημήτρη, το 1999. Ως γονείς θέλαμε να του εξασφαλίσουμε τα καλύτερα. Αλλά και πάλι θα σου πω ότι στις δικές μας οικογενειακές στιγμές ευτυχίας δεν έπαιξαν καθόλου ρόλο τα χρήματα και η οικονομική κατάσταση. Ο πυρήνας της ευτυχίας μας ήταν οι γονείς μας, η οικογένειά μας αλλά και οι φίλοι μας».

«Ποτέ δεν έχει συμβεί να κοιμηθούμε χωριστά ύστερα από τσακωμό»

Με τη σύζυγό του, Καίτη Γαρμπή, είναι παντρεμένοι από το 1997. Η σχέση τους γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με αποκορύφωμα την on air πρόταση γάμου του Διονύση στην Καίτη στο πρωτοχρονιάτικο Bravo της Ρούλας Κορομηλά στο Mega το 1997.

«Η σχέση μου με την Καίτη είναι καλύτερη από τότε. Έχουμε μεγαλώσει, η αγάπη μας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Λογικό είναι να έχει φύγει ο ενθουσιασμός που είχαμε τον πρώτο καιρό, αλλά γουστάρει πολύ ο ένας τον άλλο. Σαν γκόμενοι! Με την Καίτη ήμασταν πολύ τυχεροί. Κάναμε σχέση και ξέραμε πως δεν θα χωρίσουμε ποτέ. Όταν την είδα για πρώτη φορά, ήμουν μαζί με τον Λάμπη Λιβιεράτο. Μάλιστα γύρισα και του είπα “Αυτή τη γυναίκα θα την παντρευτώ!”. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά έγινε έτσι ακριβώς όπως σου περιγράφω».

Όντως, ο Διονύσης περιγράφει τη σχέση τους με τον πιο όμορφο τρόπο. Δεν υπήρξαν άραγε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια του γάμου τους; «Σαφώς και έχουμε καβγαδίσει, αλλά ποτέ δεν βγήκαν από το στόμα μας οι λέξεις “χωρισμός” και “διαζύγιο”. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χωρίσουμε και να πάρουμε διαζύγιο. Η πάγια τακτική που ακολουθώ εδώ και χρόνια είναι πως μόλις ανεβαίνουν οι τόνοι σε μια συζήτηση, παίρνω το αυτοκίνητό μου και πάω μια βόλτα μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν έχω αφήσει ποτέ να ανέβουν τα ντεσιμπέλ στην κουβέντα μας.

Δεν το επιτρέπω ούτε στην Καίτη, αλλά ούτε και στον εαυτό μου να πούμε πράγματα για τα οποία μετά θα μετανιώσουμε. Ακόμα και το μάλωμά μας έχει όρια και ωριμότητα. Επίσης, ποτέ δεν έχει συμβεί να κοιμηθούμε χωριστά ύστερα από τσακωμό. Το πολύ πολύ να γυρίσουμε πλάτη ο ένας στον άλλο. Κι αυτό για κάνα μισάωρο. Ξέρεις γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια; Επειδή δεν μιλάνε και δεν βγάζουν από μέσα τους αυτά που νιώθουν. Συν τοις άλλοις, δεν αφήνουν τον άνθρωπό τους να έχει ορισμένες ελευθερίες. Τι θέλει στην τελική ένας άντρας; Τα φιλαράκια του.

Στη δική μου περίπτωση, δεν αισθάνθηκα ποτέ την Καίτη να με εγκλωβίζει. Ίσα ίσα, μου έδινε ελευθερίες και με έκανε να την αγαπάω ακόμα περισσότερο. Ήξερε ποιες ήταν οι ανάγκες μου: Να βλέπω τους φίλους μου, τον αδελφό μου και να είμαι μαζί της. Πάντα διατηρούσαμε τις ισορροπίες κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τη σχέση μας».

«Μέσα σε πέντε χρόνια άλλαξαν πολλά στη ζωή μου»

Μέσα στα είκοσι τρία χρόνια γάμου, η Καίτη και ο Διονύσης έχουν ζήσει ευχάριστες αλλά και εξαιρετικά δυσάρεστες στιγμές, όπως το 2014, όταν ο τραγουδιστής έχασε τον αδελφό του, Τόλη, αλλά και τον περασμένο Αύγουστο, που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, Δημήτρης. «Ήταν δυνατές απώλειες που με σημάδεψαν. Ο Τόλης δεν ήταν απλά ο αδελφός μου. Ήταν ο κολλητός μου, η γκόμενά μου, τα πάντα. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει φύγει. Νομίζω πως είναι στη Μύκονο και κάποια στιγμή θα επιστρέψει.

Παλαιότερα η Καίτη είχε πει σε μια συνέντευξή της πως δεν είναι εκείνη η αδελφή ψυχή μου, αλλά ο Τόλης. Μέσα σε πέντε χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα στη ζωή μου. Το μεγαλύτερο, όμως, σοκ το υπέστη η μητέρα μου, που έχασε το παιδί της και τον άντρα της. Προσωπικά, έπρεπε να σταθώ δυνατός και να δείξω πως η ζωή συνεχίζεται. Και σου λέω να δείξω, διότι οι συγκεκριμένες απώλειες χαράχτηκαν πάνω μου.

Με άλλαξαν πολύ και μου στέρησαν το χαμόγελο. Κάποτε ήμουν η ψυχή της παρέας. Τώρα είμαι απλά μέσα στην παρέα. Η ζωή, όμως, σου δείχνει ότι μπορείς να αναπτύξεις απίστευτες δυνάμεις ώστε να ξεπεράσεις κάποια πράγματα και να φανείς ταυτόχρονα γίγαντας στην οικογένειά σου. Οι απώλειες του αδελφού μου και του πατέρα μου με έκαναν να βρω δυνάμεις μέσα μου που δεν ήξερα καν πως υπάρχουν».

Πλέον, η μητέρα του Διονύση, Μαρία, δεν κατοικεί στον Πειραιά. Και γι’ αυτό φρόντισε ο Διονύσης. «Ενώ έμενε στη Νίκαια με τον πατέρα μου, πλέον μένει στα 500 μέτρα από μένα και είμαστε κάθε μέρα μαζί. Όπως στήριξε εκείνη εμάς όταν ήμασταν παιδιά, έτσι πρέπει να τη στηρίξω και εγώ τώρα που έχει μεγαλώσει. Μόνο όταν κάνεις παιδί καταλαβαίνεις τι έκαναν οι γονείς σου για σένα» λέει με συγκίνηση.

«Ο Δημήτρης μεγάλωσε μέσα σε ένα στούντιο»

Λίγο πριν ο τραγουδιστής κλείσει τα 30, γεννήθηκε ο γιος του. Θυμάμαι τον Δημήτρη χαρακτηριστικά να παίζει το 2005 στο στούντιο με τον μπαμπά του, λίγο πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας. Αυτό το 6χρονο ζιζάνιο έγινε δυο μέτρα, ενώ, από ό,τι μου λέει ο Διονύσης, εξακολουθεί να τρέφει απεριόριστη αγάπη για τη μουσική.

«Ο Δημήτρης μεγάλωσε μέσα σε ένα στούντιο. Πολλές φορές παίζουμε μαζί κιθάρα και τζαμάρουμε. Έχει λύσσα με τη μουσική. Αν και δεν του έδειξα ποτέ τίποτα, παίζει σχεδόν όλα τα όργανα και συνθέτει. Παίζει πιάνο, κιθάρα, μπάσο και τραγουδάει. Η σχέση μας είναι αδελφική και δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό μοτίβο πατέρα και γιου.

Δεν μου έχει δώσει ποτέ το παραμικρό δικαίωμα να τον μαλώσω. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι αυστηρός πατέρας. Ειδικά από τότε που έγινε 10 ετών, κάναμε υπέροχη παρέα. Τον Δημήτρη τον ακούω διότι λέει ώριμα και σοφά πράγματα». Όσον αφορά τα επαγγελματικά του, μάλλον το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά και ο Δημήτρης θα ασχοληθεί με τη μουσική.

«Το μόνο που του είπα όταν είδα την κλίση του στη μουσική ήταν να πάει στο ωδείο ώστε να εξελίξει το ταλέντο του. Εδώ και χρόνια κάνει πιάνο και φωνητική, ενώ κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του και φτιάχνει μουσικές. Θεωρώ πως θα ασχοληθεί με την μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο και θα ακολουθήσει τον δικό μας δρόμο». Ο Δημήτρης σε ένα δίμηνο πρόκειται να παρουσιαστεί στον στρατό, ενώ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ήδη έχει ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν την ενασχόλησή του με τη μουσική.

Με το Instagram ασχολείται και ο μπαμπάς Διονύσης, ο οποίος ανεβάζει φωτογραφίες τόσο από την επαγγελματική όσο και από την προσωπική του ζωή. «Παρακολουθώ τα social media και μου αρέσει πολύ να επικοινωνώ με τα φιλαράκια μου που με αγαπάνε, με υποστηρίζουν και ταυτόχρονα να τους δείχνω ορισμένα πράγματα από την καθημερινότητά μου».

«Η σχέση μου με τα ΜΜΕ είναι τόσο όσο»

Όπως είναι φυσικό, παρακολουθεί τα μουσικά δρώμενα αλλά και τους νέους τραγουδιστές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία. «Από τα νέα παιδιά, μου αρέσει ο Στέλιος Λεγάκης. Και για το ήθος του αλλά και για τον τρόπο που εξελίσσεται. Επίσης, εκτιμώ τον Νίκο Απέργη αλλά και τον Βασίλη Δήμα, που θεωρώ πως θα πάει πολύ μπροστά». Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τα μουσικά talent shows έχουν ηχηρή παρουσία στην ιδιωτική τηλεόραση και αναρωτιέμαι αν του έχει γίνει πρόταση να συμμετάσχει σε κάποιο από αυτά ως κριτής.

«Σχεδόν κάθε χρόνο έχω πρόταση για να είμαι στην κριτική επιτροπή ενός μουσικού talent show. Ωστόσο, είμαι ένας τραγουδιστής που δεν κάνει τηλεόραση. Κι αυτό γιατί θεωρώ πως η τηλεόραση είναι για τους ανθρώπους που έχουν δουλειά εκεί. Η τηλεόραση δεν είναι η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι η μουσική μου, τα live που κάνω και η δισκογραφία. Επίσης, δίνω ελάχιστες συνεντεύξεις και αυτές είναι πάντα στο πλαίσιο της προώθησης της δουλειάς μου.

Για μένα η καλύτερη διαφήμιση είναι εκείνη των ανθρώπων που θα έρθουν να με ακούσουν, θα περάσουν καλά και θα το πουν και στους φίλους τους. Από στόμα σε στόμα δηλαδή. Επιπλέον, δεν θα μπορούσα να είμαι σε κάποιο talent show διότι τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές εργάζομαι». H σχέση του Διονύση με τα media είναι σε γενικές γραμμές καλή, ενώ ποτέ δεν δημιουργήθηκαν έχθρες με δημοσιογράφους και Μέσα.

«Η σχέση μου με τα MME είναι τόσο όσο. Μου έχουν φερθεί πολύ καλά. Μόνο μια φορά ενοχλήθηκα με μια συνέντευξη που είχα δώσει σε δημοσιογράφο στο Πρωινό του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά. Από όλη την κουβέντα μας για τη δουλειά μου αλλά και τα καινούρια πράγματα που ετοίμαζα, επέλεξαν να βάλουν μόνο την απάντηση που έδωσα για το αν ενοχλήθηκε η Καίτη που ήρθε η πρώην μου στο μαγαζί που τραγουδούσα.

Τότε είχα γράψει ένα κείμενο στο Facebook γιατί είχα ενοχληθεί. Τα παιδιά μου ζήτησαν “συγγνώμη” και έληξε» εξηγεί. Τον περασμένο Οκτώβρη έκλεισε τα 50. Και η ίδια η ζωή τού έχει διδάξει από μόνη της ποια είναι τα σημαντικά. «Είμαι ευτυχισμένος και με τις πίκρες που έχω περάσει και με την αγάπη που έχω εισπράξει. Εξάλλου, η συνταγή ενός γλυκού έχει και πικρά συστατικά. Οπότε, είμαι καλυμμένος σε όλα.

Το νόημα της ζωής είναι να αντλείς ηρεμία από τους δικούς σου ανθρώπους. Η δική μου ζωή έχει μόνο ηρεμία και αρμονία. Και για να είμαι ειλικρινής, από μικρό παιδάκι είχα ηρεμία και αρμονία. Και παραμένω παιδί. Πιο μικρός και από παιδί! Και σε αυτή τη διάθεση βάζω και τους φίλους μου. Αυτό είναι μάλλον το δικό μου ελιξίριο της νεότητας».

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Πηγή: People

Instafeed

The post Διονύσης Σχοινάς: «Παραμένω παιδί και αυτό είναι -μάλλον- το δικό μου ελιξήριο νεότητας» appeared first on Peoplegreece.com.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!