Δεν θα προλάβεις να πας στη Μητρόπολή σου. Πετούσε το καυστικό υγρό παντού.


Ο ιερέας από τη Βέροια που μετά την καταδίκη του σε καθαίρεση άρχισε να «ραντίζει» τους Μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου με καυστικό υγρό που είχε μαζί του, ισχυρίστηκε ότι αγόρασε το υγρό από το internet. Τα νέα στοιχεία, όμως, έρχονται να τον διαψεύσουν.

Πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους αναφέρουν ότι ο δράστης της πρωτοφανούς επίθεσης μέσα στη Μονή Πετράκη είχε «πειράξει» το καυστικό υγρό που έβαλε σε μεγάλα μπουκάλια, τα έβαλε σε μια τσάντα και μόλις άκουσε την ετυμηγορία, τα έκανε «όπλο» στα χέρια του. Το υγρό που έριξε στους Μητροπολίτες, τραυματίζοντας επτά απ’ αυτούς αλλά και τρεις «λαϊκούς», τους δυο δικηγόρους του κι έναν αστυνομικό, ήταν θειικό οξύ, αναμεμειγμένο με υγρά μπαταρίας και άκουα φόρτε!   
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο ίδιος και το πρωί της Πέμπτης (24.06.2021) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Αργότερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Ο συνήγορος του ιερέα που επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε Μητροπολίτες, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως ο πελάτης του έχει μειωμένη ικανότητα καταλογισμού, ή το ακαταλόγιστο και θα κριθεί από την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που θα ζητήσουν. «Ο πελάτης μου παίρνει βαρύτατη φαρμακευτική αγωγή. Έχει μειωμένο καταλογισμό», σημείωσε. Επίσης, ανέφερε πως πριν 1,5 μήνα είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Το προφίλ του δράστη
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά το Συνοδικό Δικαστήριο είχε ως αντικείμενο την καθαίρεση του 37χρονου αρχιμανδρίτη από τη Βόρεια Ελλάδα, που κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε υπόθεση ναρκωτικών. Την ώρα της συνεδρίασης ο δράστης αιφνιδιάζοντας τους πάντες έβγαλε ένα μπουκάλι με το καυστικό υγρό και σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να επιτίθεται σε όσους βρίσκονταν στον χώρο. Προσπάθησε, μάλιστα, να διαφύγει αλλά τον σταμάτησε ο φρουρός της Μονής και έτσι συνελήφθη.

Ο 37χρονος ιερέας, που λειτουργούσε σε χωριό της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 όταν βρέθηκε να κρύβει κάτω από το ράσο του ποσότητα κοκαΐνης. Συγκεκριμένα συνελήφθη καθώς εντοπίστηκε να έχει κρυμμένο ένα «φιξάκι» με 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης. Τότε είχε υποστηρίξει ότι ήταν μια στιγμή αδυναμίας, ενώ μετά την άσκηση δίωξης για κατοχή ναρκωτικών, είχε αφεθεί ελεύθερος.

Είχε απασχολήσει και πάλι, όμως, τις Αρχές κατα τη διάρκεια επεισοδιακής λειτουργίας σε χωριό της Βέροιας. Είχαν μάλιστα ξεσπάσει επεισόδια που επεκτάθηκαν από τον ναό στο προαύλιο ανάμεσα στον ίδιο και ενορίτες που τον κατηγόρησαν για οικονομικές παρατυπίες.

Συγκλονιστική μαρτυρία του συνηγόρου του δράστη στο ethnos.gr
Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων του δράστη, ξεδίπλωσε το χρονικό της αδιανόητης επίθεσης, μιλώντας στο ethnos.gr. Ο Γιώργος Τζήκας, σημειώνει πως «είχε άγιο», καθώς φορούσε κουστούμι και το καυστικό υγρό δεν ήρθε σε επαφή με το δέρμα του. «Αμα δείτε το κουστούμι μου θα το καταλάβετε» υπογραμμίζει. Μάλιστα τονίζει πως αρχικά κανένας δεν κατάλαβε πως το υγρό με το οποίο τους ράντιζε ήταν καυστικό, μέχρι που «ο τόπος γέμισε με αίματα και καμένα ράσα»

Ο κ. Τζήκας τονίζει στο ethnos.gr, πως ο δράστης ήταν απόλυτα πεπεισμένος πως το δικαστήριο ήταν προκατειλημμένο απέναντί του και συγκεκριμένα πως τους είχε μιλήσει ο μητροπολίτης Βέροιας. 

«Kαθόμουν ακριβώς πίσω από τον κατηγορούμενο ιερέα και βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία. Μπροστά μας ήταν οι συνοδικοι μητροπολίτες. Η αίθουσα ήταν μεγάλη. Ξαφνικά (ο δράστης) σηκώθηκε και άνοιξε μια μεγάλη τσάντα που είχε και έβγαλε δυο μεγάλα κόκκινα δοχεία. Φώναξε στους μητροπολίτες “είστε μιλημένοι από τον Βέροιας; Σας έχει μιλήσει ο μητροπολίτης Βεροίας;” Ήταν πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη», ανέφερε ο δικηγόρος του δράστη και στη συνέχεια περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επίθεση σημειώνοντας πως στην αρχή όλοι οι παρευρισκόμενοι νόμιζαν πως τους ρίχνει νερό.

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: «Δεν θα προλάβεις να πας στη Μητρόπολή σου»
Ο γραμματέας Συνοδικού Δικαστηρίου Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης μίλησε στο Open για την επίθεση του ιερέα με καυστικό υγρό. «Είμαι στο ΚΑΤ έχω λάβει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς εγώ ήμουν πολύ κοντά του. Μου έριξε μια μεγάλη καυστικού υγρού στο κεφάλι και στο λαιμό… έχω εγκαύματα στο λαιμό και στο χέρι, όλα μου τα ράσα έγιναν κουρέλι… είχε επιτεθεί πέρσι φραστικά στους μητροπολίτες και είχε εκτοξεύσει απειλές. Είχα ενημερώσει τον αστυνομικό, τον είχα προειδοποιήσει να καλέσει και ενισχύσεις. Ο ιερέας είχε δύο μεγάλα μπουκάλια τουλάχιστον δίλιτρα με καυστικό υγρό», ανέφερε.

«Επικράτησε πανικός, φώναζα στον αστυνομικό, αφαιρέσαμε τα ράσα μας. Ο ιερέας έλεγε στον μητροπολίτη Ζακύνθου: “Δεν θα προλάβεις να πας στη Μητρόπολή σου” και φώναζε: “Θα σκοτώσω τον μητροπολίτη Βεροίας”. Πετούσε το καυστικό υγρό παντού. Μόλις του ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου συνέβη, θύμωσε και άρχισε να πετάει το καυστικό υγρό. Μου είχε στείλει μία δημοσίευση του facebook ότι τον Ιούλιο δεν θα ζει».

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος είπε στο Open: «Ευτυχώς δεν πειράχτηκαν καθόλου τα μάτια μου. Στο πρόσωπο είναι τα εγκαύματα. Την ψυχή του θα χάσει με αυτό που έκανε Όλοι οι ιερείς χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο».

O δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθεί ότι το υγρό είναι βιτριόλι. «Έχει μεγάλη διαφορά στη δικογραφία… μπορεί να σκοτώσει το καυστικό υγρό που χρησιμοποιήθηκε ή απλά μπορεί να προκαλέσει ζημιά; Μπορεί να υπάρχει απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σκοπούμενη βλάβη ανάλογα με την ποσότητα. Βρέθηκε ένας καινούργιος τρόπος στο να αφαιρέσεις τη ζωή κάποιου (με το καυστικό υγρό)», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης σημείωσε ότι «η ελληνική πολιτεία  θα πρέπει να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα. Όταν ασκείται βία με χημικό μέσο, ανθρωποκτονία, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Από την επίθεση τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται με οφθαλμολογικά προβλήματα οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», ενώ οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου έλαβαν εξιτήριο από το ΚΑΤ όπου παραμένει μόνο ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων στην Πλαστική Χειρουργική, χωρίς να κρίνεται ανησυχητική η κατάστασή της υγείας του. Εξιτήριο έλαβε και ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος.

 
Το παρελθόν του ιερέα
Κάτοικοι από το Καλοχώρι Ημαθίας, χωριό στο οποίο υπηρετούσε ο ιερέας, μίλησαν στην εκπομπή για το παρελθόν του. Ο Ζήσης Πατσίκας, Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Καλοχωρίου Ημαθίας ανέφερε: «Ήταν γνωστή η περίπτωση του».

Ο κοινοτάρχης δήλωσε ότι ο ιερέας δημιουργούσε προβλήματα. «Έπαιρνε λεφτά από τους πιστούς με διάφορα προσχήματα».

 
Πώς προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό ο ιερέας
Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου ο ιερέας προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο το καυστικό υγρό, ενώ με την συγκεκριμένη περίπτωση θα ασχοληθεί το Τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο. 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!