Δεκαπενταύγουστος – Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κινητικότητα θα οδηγήσει σε μεγάλη διασπορά του ιού


Η χαλάρωση των μέτρων κυρίως στα νησιά έφερε την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Οι προβλέψεις των ειδικών για το φθινόπωρο σοκάρουν καθώς τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν από 5.000 – 10.000 κρούσματα ημερησίως έως τον Οκτώβριο. 

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος. 

Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους
Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. 

Έρχονται μέτρα στα νησιά
Πέρα από τον κίνδυνο της διασποράς δεν αποκλείεται να δούμε περιοριστικά μέτρα σε τουριστικούς προορισμούς το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας θα γίνονται έλεγχοι σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά, περιπολίες σε σοκάκια, κάμερες και drones για κορονοπάρτι, «σκανάρισμα» στα social media για πάρτι και μυστικοί αστυνομικοί σε βίλες και σε γιοτ. 

Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος. 

Εμβολιασμός, μέτρα αποστασιοποίησης, τεστ και ιχνηλάτιση προτείνουν οι ειδικοί που ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να εφαρμοστούν και τοπικά μέτρα σε αρκετά νησιά, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά πριν το φθινόπωρο. 

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.270 νέα κρούσματα, 24 θανάτους και 236 διασωληνωμένους, την ώρα που οι νέες εισαγωγές έφτασαν στις 285. 

H αυξανόμενη πίεση στα νησιά δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, με τους ειδικούς να ζητούν αυστηρούς ελέγχους στην επιστροφή. 

Τα λιμάνια βούλιαξαν από εκδρομείς που παίρνουν το πλοίο για τα νησιά που ήδη έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά η ανησυχία μεγαλώνει. 

Η αστυνομική δύναμη στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 20-30% από αποσπάσεις και δόκιμους, για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων. 

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν προορισμούς με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Κρήτη όμως όπως λένε θα τηρήσουν τα μέτρα. 

Οι επιβάτες για να ταξιδέψουν πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ενώ για την επιβίβασή τους στο πλοίο είναι απαραίτητη η δήλωση υγείας. 

Κοσμοσυρροή στον Πειραιά
Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς φεύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αλλά και πολύς κόσμος ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. 

Στην Παναγία της Τήνου οι υπεύθυνοι προσπαθούν να επιβάλλουν τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού. 

Ήδη σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 3.200 κρούσματα με τους σκληρούς δείκτες να επιμένουν υψηλά. 

Φλερτάρουν με το κόκκινο πολλά νησιά λόγω της έξαρσης κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. 

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!