Γρηγορόπουλος: Επεισόδια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ένας τραυματίας στα Εξάρχεια


Εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου για διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητής Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκωνέα.

Γύρω στις 21:30, με συντονισμένη επιχείρηση τα ΜΑΤ έφτασαν σταδιακά μέχρι τη πλατεία Εξαρχείων όπου και φαίνεται να προχώρησαν και σε νέες προσαγωγές αντιεξουσιαστών, με τον αριθμό να ξεπερνά τις 27 συνολικά!

Νωρίτερα υπήρξε μεγάλη ένταση στην οδό Στουρνάρη, στο οδόφραγμα που είχε στηθεί κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και στην οδό Τοσιτσα. Παράλληλα ένα Ι.Χ. είχε παραδοθεί στις φλόγες. 

Διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ αλλά και διάφορα αντικείμενα, ενώ από την άλλη πλευρά οι αστυνομικές δυνάμεις “απάντησαν” με σποραδικές εφόδους και ρίξη χημικών.

Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή μεγάλης έντασης και το υδροφόρο όχημα «Αίαντας», στο ύψος της Τοσίτσα και Νοταρά με σκοπό να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο όχημα είχε χρησιμοποιηθεί και στα επεισόδια της 17 Νοέμβρη.

Ένα τραυματισμένο άτομο βρίσκεται στην πλατεία Εξαρχείων,με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν μπορεί να πλησιάσει ασθενοφόρο.

Στο σημείο προσπαθούν τώρα να πλησιάσουν γιατροί, οι οποίοι έσπασαν τον κλοιό, όπως αναφέρει το cnn.

Πέριξ της πλατείας βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια με κουκουλοφόρους να έχουν στήσει οδοφραγματα, με λαμαρίνες και άλλα υλικά, ύψους δύο μέτρων.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες ασθενοφόρο ζήτησε την άδεια από αστυνομικούς να περάσει μέσα από την «γραμμή πυρός» για να παραλάβει έναν τραυματία. «Ανδρας ή γυναίκα;» ρώτησαν οι αστυνομικοί. «Παιδί είναι» είπαν οι τραυματιοφορείς.

Αφού επέδειξαν τα σχετικά έγγραφα πήγαν με δική τους ευθύνη στην πλατεία Εξαρχείων και παρέλαβαν τον τραυματία.

Ένας τραυματίας στην πλατεία Εξαρχείων

Ο μόνος κεντρικός δρόμος που παραμένει κλειστός, είναι η οδός Πατησίων από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου. Παράλληλα, στη διάθεση του επιβατικού κοινού, είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 18.00 το από στα Προπύλαια και με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα, από όπου και έφτασαν ξανά στα Προπύλαια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν από κοντινή απόσταση τη διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια ένταση.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε μαζικό προληπτικό έλεγχο στοιχείων ατόμων που κατευθύνονταν προς την συγκέντρωση, χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια προσαγωγή εκείνη τη στιγμή.

Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε σημεία των Εξαρχείων ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πέριξ της περιοχής. Συγκεκριμένα, έχει υψωθεί οδόφραγμα και στο ύψος της Νοταρά με τη Πατησίων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι με απόφαση των πρυτανικών αρχών κλειστό παραμένει το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων.

.

Νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικρατεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βρήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.

Ο “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίζεται. Οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) είναι κλειστοί.

 

 

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Ενότητα, η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε, το ΕΕΚ, τα ΚΚΕ-ΜΛ και μλ-ΚΚΕ, καθώς και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε διαδήλωση σημειώνοντας ότι «απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι σφαίρες στη νεολαία και λεφτά στις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το πρωί πολλοί μαθητές συμμετείχαν στην αντίστοιχη μαθητική κινητοποίηση, στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!