Γιατί αποφασίστηκε η παράταση του lockdown – Όλα τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των μέτρων


Για τουλάχιστον μια εβδομάδα παρατείνεται το lockdown, καθώς ακόμα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρότι αρχίζει να παρατηρείται μια μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η παράταση είχε “κλειδώσει” εδώ και μέρες, ωστόσο ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι της Πέμπτης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε η πληροφορία πως ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει νέο μήνυμα, αυτό αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Έτσι, η παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου γνωστοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Τότε, αναμένεται να απευθυνθεί προς τους πολίτες και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πει ότι από εδώ και στο εξής οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης “δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό. “Θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα”. Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό. “Προς το παρόν όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown”, συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Οι περιοχές που είναι στο “κόκκινο”

“Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί” είπε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. “Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, αποτελεί και πηγή ανησυχίας” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Τέτοιες περιοχές -που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους- είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος. Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης. Η Κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Ο στόχος, παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την Άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα σενάρια για σταδιακή άρση του lockdown

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση των μέτρων να γίνει σε δύο ταχύτητες με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία. “Αυτή τη στιγμή είμαστε στο καθεστώς lockdown σε όλη την Επικράτεια και όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, προκειμένου να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σ’ αυτή τη σταδιακή άρση, φυσικά υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση ν’ ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων” απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη σχετικά με τα σχολεία είχε δηλώσει ότι θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου. Επίσης, έχει πει ότι πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. “Θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν τα εξής σενάρια: Είτε να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου, είτε να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί στις 7 Δεκεμβρίου και τα γυμνάσια και λύκεια στις 14 Δεκεμβρίου. Ακούγονται πάντως φωνές που προκρίνουν επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ υπάρχει μέχρι και η σκέψη να μπει “μαχαίρι” στις διακοπές και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία νωρίτερα απ’ ότι συνηθίζεται. Το τελευταίο σενάριο δεν θεωρείται πολύ πιθανό.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο ταυτόχρονα τόσο στον Δεκέμβριο και τις γιορτές, όσο όμως και στη συνέχεια του χειμώνα. Στο φόντο υπάρχουν και οι αυστηρές προειδοποιήσεις του ECDC για τις συνέπειες της πρόωρης άρσης του lockdown με αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομείο ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων εφόσον φύγουν περιοριστικά μέτρα από τις 7 Δεκεμβρίου. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί ένα νέο lockdown μετά τις γιορτές, με ειλημμένη την απόφαση για σκληρές απαγορεύσεις (στις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις κ.α.) όλον τον ερχόμενο μήνα ή και τον Ιανουάριο.

Πάντως, εκτός από τα σχολεία είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο πριν από τις γιορτές, με προτεραιότητα τα καταστήματα με παιχνίδια και τα εποχιακά είδη που πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν είτε στις 7 Δεκεμβρίου είτε στις 14 Δεκεμβρίου. Για 7 ή 14 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι πηγαίνει και η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα του υπόλοιπου λιανεμπορίου και των εμπορικών κέντρων, για τα οποία θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο.

Άλλη μια δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εστίαση για το πώς θα ανοίξει παραμονές των γιορτών αλλά και για το εάν θα πρέπει να απελευθερωθεί στο δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου. Οι όποιες αποφάσεις για την εστίαση πάντως αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν πριν από τις γιορτές μόνο καφετέριες και εστιατόρια, με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι (4), αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και μόνο καθήμενους. Εισηγήσεις υπάρχουν για λειτουργία τους έως τις 9 το βράδυ και χωρίς μουσική, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μάσκες και στα τραπέζια. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης δεν θα ανοίξουν καθόλου, ενώ υπάρχει και το σενάριο να μην λειτουργήσει τελικά καθόλου γενικά η εστίαση, ενδεχόμενο όμως που απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες.

Το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να συμπαρασύρει και τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, δηλαδή ενδέχεται να ξεκινάει πιο αργά από τις 9. Πάντως, φαίνεται ότι προκρίνεται η συνέχιση των SMS τις βραδινές ώρες, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συνέχιση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό στις γιορτές.

Ερωτηθείς για το εάν θα παραμείνει κατά τις γιορτές η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 και εάν ναι, κι εφόσον ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, με ποιον κωδικό θα πηγαίνουμε για ψώνια (Με το 2 ή θα προστεθεί νέος κωδικός 7, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι “όποιος βιάζεται, σκοντάφτει” “Ας περιμένουμε λίγο το σχέδιο της Κυβέρνησης και θα δούμε πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μας. Επαναλαμβάνω, ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Έτσι ώστε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την Κοινότητα και να μπορέσουμε με ασφάλεια να ανοίξουμε ξανά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, πριν φυσικά τις γιορτές” συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εφαρμογής μοντέλου “ακορντεόν” στα μέτρα, λέγοντας ότι “Δεν μπορούμε να μιλούμε για σενάρια, που αφορούν στην πιθανότητα να δούμε σύστημα «ακορντεόν» ή όχι. Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε ένα καθεστώς lockdown. Να μην προτρέχουμε. Θα σχεδιάσουμε με ασφάλεια την επάνοδό μας στην κανονικότητα και τα υπόλοιπα θα τα δούμε, πάντα σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού”.

Τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι

Σχετικά με τα εμβόλια τα νέα είναι αισιόδοξα. “Με τις ανακοινώσεις και από την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη και την Πρόεδρο της Κομισιόν, είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Αν κάτι μπορεί να πει κάποιος σήμερα με σιγουριά, είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται, κάθε μέρα και περισσότερο, ρεαλιστικό. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα, προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα -και πάντως, κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο- σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό. Αλλά και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Άρα, μένουμε σε αυτό το πλάνο και θα το αναπτύξουμε ακόμη πιο γρήγορα, εάν αυτό χρειαστεί και αν έχουμε τη δυνατότητα περισσότερων εμβολίων” είπε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε από το enikos.gr εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για εμβολιασμούς πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, με αφορμή τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν ότι είναι πολύ πιθανό οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του έτους. Ο υπουργός Υγείας απάντησε πως “η χώρα είναι έτοιμη και το ανακοινώσαμε νομίζω δημοσίως, παρουσιάζοντας το σχέδιό μας για τα εμβολιαστικά κέντρα και τον εμβολιασμό, την προηγούμενη Τετάρτη. Μακάρι τα νέα να είναι καλά και να προσπαθήσουμε και να καταφέρουμε σταδιακά να εμβολιάσουμε, επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες, με τάξη, με ασφάλεια, δίνοντας τη δυνατότητα σιγά σιγά η χώρα, να έρθει σε μία μερική κανονικότητα”.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!