Γενική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου: Ποιοι απεργούν


Σε μέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και στις εργασιακές διατάξεις που περιλαμβάνει εξελίσσεται η επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε ήδη 24ωρη απεργία, όπως επίσης και η ΠΝΟ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει καλέσει τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που είναι μέλη της να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Συνεπώς, το Δημόσιο κατεβάζει ρολά την ερχόμενη Τρίτη, τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μια σειρά από Ομοσπονδίες προχωρούν σε απεργία.

Η ΓΣΕΕ, που τελεί υπό προσωρινή διορισμένη από τα δικαστήρια Διοίκηση, δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Γι’ αυτό και προσκάλεσε τις 150 Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στο δυναμικό της να λάβουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση. Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) προκήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για την Τρίτη 24/9/2019, ενώ το Δ.Σ. του ΕΚΑ εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή να μετατοπίσει την 24ωρη απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Προς 24ωρη απεργία τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα – Την επόμενη εβδομάδα

Ανάλογη πρόσκληση προς τα σωματεία μέλη της αποστέλλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία από τις 85 ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ και επίσης τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Στόχος είναι να υπάρξει γενικός συντονισμός με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες ώστε να προκηρυχθεί για την ίδια ημέρα από όλους 24ωρη απεργία, ώστε αυτή να καταστεί έτσι εμμέσως πανελλαδική. Η συντονισμένη κινητοποίηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε πως απεργεί η ΑΔΕΔΥ, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων. Απεργία για τις 24 Σεπτέμβρη έχουν αποφασίσει και μια σειρά από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Πανελλαδική απεργία ΑΔΕΔY και ΠΝΟ ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο

«Με το προωθούμενο νομοσχέδιο εισάγεται στην ουσία ένα νέο μνημόνιο που θίγει συνολικά την ελληνική κοινωνία στα εργασιακά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, την προστασία του περιβάλλοντος», δηλώνει ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και προσθέτει «οι εργαζόμενοι εντοπίζονται ως… αναπτυξιακό πρόβλημα και γι αυτό αφιερώνεται το ήμισυ του νομοσχεδίου στην περιστολή των δικαιωμάτων τους, μέσω μισθολογικών μειώσεων και δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών. Ταυτόχρονα εισάγονται πρωτοφανείς ρυθμίσεις με τις οποίες ορίζεται περίπου ως ιδιώνυμο αδίκημα με βαριά τιμωρία η καθυστέρηση γνωμοδότησης επενδύσεων ενώ ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «απεργιακή κλιμάκωση», σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και ψήφισή του νομοσχεδίου ενώ προχωρά και σε πανελλαδικές στάσεις εργασίας όπου κριθεί αναγκαίο από τα Σωματεία στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις.

Δεμένα τα πλοία στις 24 Σεπτεμβρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 24 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Έτσι, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας

Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής

Εργατικό Κέντρο Σάμου

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας

Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδς

Πανελλήνια ομοσπονδία Λογιστών

Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!