Βρετανός επιδημιολόγος: Ευάλωτο το εμβόλιο της AstraZeneca απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη


Καμπανάκι για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού σήμανε ο Βρετανός επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον.

 «Μεγαλύτερη ανησυχία στη Βρετανία προκαλεί ίσως το ότι κάποιες χώρες βλέπουν ένα σημαντικό μέρος, 5% – 10% των κρουσμάτων, να αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Όταν τα επίπεδα κρουσμάτων αυξάνονται στη Γαλλία, σε 30.000 κρούσματα ημερησίως, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 – 2.000 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ημερησίως. Είναι η μετάλλαξη που πραγματικά θέλουμε να κρατήσουμε έξω από τη Βρετανία» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο BBC Radio 4.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος, του οποίου οι προβλέψεις στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας το 2020 φέρεται να ώθησαν την βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση για lockdown, προειδοποίησε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ευθύνεται για πάνω από το 20% των κρουσμάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, ο ίδιος -που, όπως αποκάλυψε, έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca– κάλεσε την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στις αποφάσεις της για τη χαλάρωση των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια. Όπως υπογράμμισε, οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάνοντας ειδική μνεία στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η οποία όπως είπε, ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ειδικούς.

Ο Βρετανός επιδημιολόγος επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «ιδιαιτέρως ευάλωτη» στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. «Το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως γνωρίζουμε, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτo απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, ο ίδιος σημείωσε ότι εάν οι έρευνες επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι περιπτώσεις σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τότε ενδεχομένως δεν είναι κατάλληλο για τις νεαρότερες ηλικίες.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, συνιστώντας τη συνέχιση των εμβολιασμών.

 Πηγή: Sputnik

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!