Βρετανία μετά το Brexit: Αλλαγές σε φοιτητές, εργαζόμενους και ταξιδιώτες από την Ελλάδα


Σημαντικές αλλαγές έρχονται για τους Έλληνες οι οποίοι ζουν στην Αγγλία από 31 Δεκεμβρίου λόγω BREXIT.

Γυρίζουν στην πατρίδα

Ο Μανώλης Νικολούσης είναι γιατρός και διευθυντής αιμοδοσίας σε νοσοκομείο στο Μπέρμιχαμ. Μετά από 17 χρόνια ζωής και εργασίας στην Μεγάλη Βρετανία πήρε την απόφαση να γυρίσει στα πάτρια εδάφη.

«Αυτό που έμαθα και από το BREXIT και από τα τελευταία χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα στην Αγγλία είναι ότι όταν μπορούμε να λειτουργούμε σαν ομάδα και μπορούμε να είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, σίγουρα υπάρχουν προοπτικές. Αυτή την στιγμή η Βρετανία πάει πίσω».

Η εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξε η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις επτά ημέρες πριν από την αποχώρηση της χώρας από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, θα επηρεάσει και τους Έλληνες οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στην Αγγλία.

Για όσους φοιτητές κάνουν εγγραφή τώρα θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα οι φοιτητές από την ΕΕ , δε δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Στον… αέρα το Erasmus

Σοβαρό θέμα τίθεται και για το πρόγραμμα Erasmus. Ο Πέτρος Τσαφρακίδης είναι επιμελητής ουρολόγος στο νοσοκομείο Βικτώρια στην Σκωτία και όπως δηλώνει ακόμα περιμένουν απαντήσεις.

«Δεν έχουν δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις τι θα γίνει με το Erasmus. Τι θα γίνει με τις χορηγίες, τα κονδύλια, την έρευνα για τον καρκίνο.

Φυσικά και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όλα τα μεγάλα projects προέρχονται από την ΕΕ ή ένα πολύ μεγάλο μέρος της έρευνας το έχει αναλάβει η ΕΕ».

Φαίνεται ότι για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς.

Δυσκολεύει όμως η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στην Βρετανία.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!