Βραβεία Νόμπελ 2022: Νόμπελ Ιατρικής στον Σουηδό γενετιστή Svante Pääbo


Το βραβείο Νόμπελ 2022 στη Φυσιολογία / Ιατρική απονεμήθηκε στον Svante Pääbo για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα και την ανθρώπινη εξέλιξη.

 Η ανθρωπότητα ανέκαθεν ενδιαφέρεται για την προέλευσή της. Από πού προερχόμαστε και πώς έχουμε σχέση με αυτούς που ήρθαν πριν από εμάς; Τι κάνει, τον Homo sapiens, διαφορετικό από τους άλλους;

Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Svante Pääbo πέτυχε κάτι φαινομενικά αδύνατο: τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, ενός εξαφανισμένου συγγενή των σημερινών ανθρώπων. Έκανε επίσης τη συγκλονιστική ανακάλυψη ενός άγνωστου προηγουμένως ανθρωποειδούς, της Denisova.

Είναι σημαντικό ότι ο Pääbo διαπίστωσε επίσης ότι η μεταφορά γονιδίων είχε συμβεί από αυτούς τους πλέον εξαφανισμένους ανθρωπίνους στον Homo sapiens μετά τη μετανάστευση έξω από την Αφρική πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει φυσιολογική σημασία σήμερα, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στις λοιμώξεις.

Η θεμελιώδης έρευνα του Pääbo οδήγησε σε έναν εντελώς νέο επιστημονικό κλάδο, την παλαιογονιδιωματική, αποκαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!