Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν; Κλείδωσαν τα μόρια για τις δημοφιλείς σχολές


Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία για χιλιάδων υποψηφίων αλλά και των οικογενειών τους, καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες για την ανακοίνωση των Βάσεων 2019 από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βάσεις 2019 αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, με πιθανότερες ημερομηνίες την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στην τελική φάση διασταύρωσης των στοιχείων και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για να αναρτηθούν τα μόρια κάθε σχολής.

«Κλείδωσαν» τα μόρια

Τα πολλά νέα τμήματα θα φέρουν, σίγουρα, εκπλήξεις, ωστόσο η γενική εικόνα που δημιουργείται είναι ότι θα υπάρξει πτώση βάσεων στα ΑΕΙ.

Ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές θα παραμείνει υψηλά επίπεδα, ενώ φαίνεται πως οι υποψήφιοι επέλεξαν φέτος, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, σχολές που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η εξέλιξη αυτή πιέζει τις βάσεις ανοδικά σε μια σειρά τμημάτων που εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις και επιλέγονται κάθε χρόνο ως η πρώτη προτίμηση εκατοντάδων υποψηφίων.

Αυξομειώσεις στο 1ο πεδίο

Ειδικότερα, όσοι στοχεύουν σε αυτό, θα πρέπει να περιμένουν αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων.

Στα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως αυτά της Νομικής, οι βάσεις θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα. Οι πύλες της Νομικής Αθηνών αναμένεται να ανοίξουν για υποψηφίους πάνω από 18.150 μόρια, με ταβάνι τα 18.350.

Στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου, η βάση εισαγωγής θα πλησιάσει τα 18.000 μόρια, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα παρουσιάσει και το τμήμα Ψυχολογίας, τομέας ο οποίος κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Σημαντική άνοδο θα πρέπει να περιμένουν όσοι προσβλέπουν στα Παιδαγωγικά τμήματα, όπου οι βάσεις αναμένεται να αυξηθούν. Όλα δείχνουν πως οι βάσεις μπορεί να ξεπεράσουν σε άνοδο ακόμη και τα 200 μόρια, ειδικά στα αστικά κέντρα.

«Βουτιά» στο 2ο πεδίο

Εδώ η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δείχνει πως θα σημειωθεί βουτιά των βάσεων σε όλα τα τμήματα. Ακόμη και οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα καταγράψουν σημαντική πτώση.

Ενδεικτικά, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ θα κινηθεί μεταξύ των 16.450 και 16.650 μορίων. Οι βάσεις σε ορισμένα τμήματα ΑΕΙ που εδρεύουν στην περιφέρεια, δεν αποκλείεται να πέσουν έως και 600 μόρια.

Ο πήχης για τις ιατρικές σχολές

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, παραδοσιακά καταγράφονται κάθε χρόνο οι πιο ψηλές βαθμολογίες. Φαίνεται πως οι βάσεις εδώ θα κινηθούν πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα με μια μικρή τάση ανόδου.

Ειδικότερα, στην Ιατρική Αθηνών αναμένεται να διαμορφωθούν και πάλι οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν από 18.800 μόρια έως και 19.000 ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης δεν θα ξεπεράσει τις 18.850 μόρια.

Μικρή πτώση θα πρέπει να περιμένουν όσοι επέλεξαν τα τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Κτηνιατρικής.

Οικονομικά και Πληροφορική

Αναφορικά με το 4ο επιστημονικό πεδίο, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Η υψηλότερη βάση σε οικονομικό τμήμα θα διαμορφωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν 17.100-17.300 μόρια.

Μικρές αυξομειώσεις θα καταγραφούν στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Newsbomb.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!