Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν στέλνει 18 εμπορικά αεροσκάφη για τη μεταφορά πολιτών


Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

 Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως 18 αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από τις εταιρείες United, American Airlines και Delta δεν θα πετάξουν στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ανθρώπων, που έχουν ήδη φύγει από το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση χάους παραμένει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί εξακολουθούν και σήμερα Κυριακή να προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από την χώρα τους, την ώρα που η Ουάσινγκτον προειδοποιεί για απειλές για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και η ΕΕ κρίνει “αδύνατο” να απομακρυνθούν όλοι οι άνθρωποι που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

Από τότε που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, πριν από μια εβδομάδα, οι ισλαμιστές μαχητές προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό ότι έχουν αλλάξει, βεβαιώνοντας ότι η πολιτική τους θα είναι λιγότερο ωμή από τότε που βρισκόντουσαν και πάλι στην εξουσία της χώρας από το 1996 ως το 2001.

 Ωστόσο, χιλιάδες τρομοκρατημένες οικογένειες εξακολουθούν να προσπαθούν και σήμερα να διαφύγουν και η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει από τις πιο χαοτικές που έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, δηλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, σήμερα, τουλάχιστον 7 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου πέριξ από το αεροδρόμιο.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ολοένα και περισσότερα παιδιά χάνονται μεσα στον πανικο που επικρατει στο αεροδρόμιο και έκτοτε αγνοούνται.
Οι Ταλιμπάν επιρρίπτουν ευθύνες στις ΗΠΑ για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!