Απόφαση – οδηγός του Ελεγκτικού για επιστροφές μισθών στο Δημόσιο


Πιλότο για εκατοντάδες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν πλαστά πτυχία θα αποτελέσει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού για τους μισθούς που πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο, μετά από 17 χρόνια εργασίας, νοσηλεύτρια που απολύθηκε λόγω πλαστού πτυχίου.

Η νοσηλεύτρια προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την ακύρωση της καταλογιστικής πράξης με την οποία το Δημόσιο της ζητεί να επιστρέψει το ποσό των 50,000 ευρώ που είχε λάβει για την εργασία της. Ο Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνιος Νικητάκης εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης αντικρούοντας τον ισχυρισμό που προέβαλε ο νομικός παραστάτης της νοσηλεύτριας ότι η επιστροφή των αποδοχών μετά από εργασία 17 ετών μετατρέπει το κράτος σε παράνομο εργοδότη. Ο συνήγορος του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι με τις ενέργειες της η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμός της και είπε «ναι» στον επίμαχο καταλογισμό κρίνοντας πως ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Η νοσηλεύτρια πιάστηκε στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών όταν διαπιστώθηκε πως είχε προσκομίσει πλαστό πτυχίο Λυκείου. Αρχικά, της καταλογίστηκε το ποσό των 179.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών που είχε λάβει για την εργασία της. Ωστόσο, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την υπόθεση της  καθαρίστριας του Βόλου, η οποία βρέθηκε στη φυλακή λόγω του πλαστού της απολυτηρίου και τελικά δικαιώθηκε από τη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας μείωσε τις απαιτήσεις του στις 50.000 ευρώ

Ο συνήγορος της νοσηλεύτριας, αφού επεσήμανε πως η πλαστογραφία ανάγεται στον απολυτήριο βαθμό  από «14,33»  στο «20», χωρίς να επηρεάσει τους συναδέλφους της, συμπλήρωσε ότι το μεγάλο ύψος του καταλογισμού μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας.

Μάλιστα, ο δικηγόρος τόνισε πως παραβιάζεται κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου καθώς την ώρα που έγινε ο υπέρογκος καταλογισμών των αποδοχών 17 ετών σε βάρος της νοσηλεύτριας ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη.

 

news

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!