Αποκρατικοποιήσεις: Ποιες τρέχουν, ποιες παγώνουν λόγω κορονοϊού


Στο χέρι της πανδημίας βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς από τη μια η αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία και από την άλλη οι πρακτικές δυσκολίες όπως η συγκέντρωση εγγράφων και η αδυναμία ωρίμανσης έργων δυσχεραίνουν το έργο του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ημερομηνίες υποβολής προσφορών σε μια σειρά διαγωνισμούς μεταβάλλονται συνεχώς, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η προκήρυξη νέων διαγωνισμών.

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μόνο οι αποκρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι αποτιμήσεις των οποίων δεν επηρεάζονται άμεσα αρνητικά από την πανδημία του κορονοϊού. Έτσι, σε εκκρεμότητα παραμένει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”. Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), “η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού”.

Αλλά και στις περιπτώσεις διαγωνισμών που προχωρούν παρά την πανδημία καταγράφονται αναβολές και καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, πίσω πάνε οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων, η πώληση της έκτασης 590 στρεμμάτων στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, καθώς και η αξιοποίηση της έκτασης των 345 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2020 είναι γεμάτο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας. Στις 2 Οκτωβρίου υποβάλλονται οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την πώληση των μετοχών των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, καθώς και για την υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας. Στις 16 Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Μαρίνα Ιτέας. Για τα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζονται οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και έναν μήνα αργότερα θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Για τις 11 Δεκεμβρίου μετατέθηκε η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Ωστόσο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν προϋποθέσεις από το ελληνικό Δημόσιο (αδειοδότηση σηράγγων, ανανέωση αδειών κ.λπ.), καθώς και από την Εγνατία Οδός Α.Ε. (κατασκευή πλευρικών σταθμών διοδίων, εγκατάσταση εξοπλισμού κ.λπ.).

Για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, εκτός από την παραχώρηση της άδειας καζίνο, εκκρεμεί η διανομή δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης και σύσταση δικαιώματος επιφάνειας υπέρ ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε. Επιπλέον απαιτείται η κύρωση της σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. από τη Βουλή. Τέλος, απομένει η εγγραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) χωροθέτησης στο Κτηματολόγιο.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Περιορισμένος είναι ο αριθμός και των διαγωνισμών που αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται έτοιμο να ξεκινήσει εντός του 2020 τις διαδικασίες για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες, αλλά και για το Ιππικό στο Μαρκόπουλο, μόνο που εξετάζεται οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί να πάνε πίσω, λόγω της πανδημίας. Μέχρι το τέλος του 2020 μπορεί να προχωρήσει και η πώληση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών e-auction, δύο νέων χαρτοφυλακίων ακινήτων (VIII και IX).

Για την Αττική Οδό αναμένεται πρόσληψη συμβούλων προκειμένου να προετοιμαστεί ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου μετά τη λήξη της υφιστάμενης παραχώρησης, το 2014. Η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους σχεδιάζονται και οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών. Πρόκειται για το ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, έκταση 470 στρεμμάτων, καθώς τις εγκαταστάσεις των πρώην camping που βρίσκεται σε έκταση 850 στρεμμάτων, επίσης στα Καμμένα Βούρλα.

Τέλος, πωλητήριο αναμένεται να μπει και στην έκταση 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι με το ΤΑΙΠΕΔ να επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για το συγκεκριμένο ακίνητο. Μεταξύ των πιθανών σεναρίων αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης βρίσκεται και η δημιουργία πίστας φόρμουλα 1 και γκολφ.

Στις 11 Δεκεμβρίου οι προσφορές για την Εγνατία Οδό

H υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού πήρε άλλη μια παράταση και ορίστηκε πλέον για τις 11 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο ADP του ΤΑΙΠΕΔ, παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Ειδικότερα, θα πρέπει να προχωρήσει η αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου από τη Διοικητική Αρχή́ Σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά́ περίπτωση). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού στις σήραγγες από την Εγνατία Οδό Α.Ε.

Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου, που έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν. Σύμφωνα με το ADP, η Εγνατία Οδός Α.Ε. υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ΔΙΠΑ με τη σειρά της πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει εκείνες που λήγουν σύντομα.

Από την πλευρά της Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει ακόμη να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων. Επίσης, η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει στον λεπτομερή καθορισμό όλων των ενεργειών ή κατασκευαστικών εργασιών που απαιτούνται για την αποκατάσταση των γεφυρών, καθώς και του κόστους αυτών.

Θα πρέπει ακόμη να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη, που είναι ανενεργές από το 2011. Τέλος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

https://www.capital.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!