Αποκάλυψη ABC News: Μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για τον κορωνοϊό από τον Νοέμβριο


Στην αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ήδη από τον Νοέμβριο για την μετάδοση ενός νέου κορωνοϊού που απειλεί την καθημερινότητα των πολιτών στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (NCMI) του αμερικανικού στρατού είχε μάλιστα συντάξει τον Νοέμβριο μια απόρρητη έκθεση όπου αναφερόταν ότι «οι αναλυτές κατέληξαν ότι θα μπορούσε να γίνει ένα κατακλυσμιαίο γεγονός», ανέφερε πηγή του NCMI στο αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αναφορά αυτή είχε γίνει «πολλές φορές» στην Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα τέσσερις διαφορετικές πηγές του ABC News ανέφεραν ότι γνώση της αναφοράς είχαν ακόμη το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ είχε αναλυθεί διεξοδικά στις αρχές Ιανουαρίου στην ενημέρωση της Ημέρας του Προέδρου.

Στην αναφορά εγείρονταν ανησυχίες για την πιθανή απειλή που θα μπορούσε να ελλοχεύει η ασθένεια στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ασία.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αρνήθηκε την Τετάρτη την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας αναφοράς.

«Κατά την πρακτική του, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δεν σχολιάζει δημοσίως συγκεκριμένα θέματα πληροφοριών», δήλωσε ο συνταγματάρχης δρ. R. Shane Day, διευθυντής του NCMI.

    «Εντούτοις, προς το συμφέρον της διαφάνειας κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας κρίσης της δημόσιας υγείας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με την ύπαρξη εκτίμησης από το NCMI για τον κορωνοϊό τον Νοέμβριο του 2019 δεν είναι σωστές. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν το Πεντάγωνο έλαβε κάποια αξιολόγηση σχετικά με τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο από το NCMI, το οποίο παρέχει ιατρικές πληροφορίες στο Υπουργείο Άμυνας σχετικά με ξένες υγειονομικές απειλές.

«Έχουμε όμως πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούν προσεκτικά αυτό το θέμα. Έχουμε το κύριο ερευνητικό ινστιτούτο για τις μολυσματικές ασθένειες στην Αμερική, στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε.

«Κανείς δεν ήξερε ότι θα είχαμε πανδημία ή επιδημία τέτοιας έκτασης», έλεγε ο Τραμπ τις 19 Μαρτίου από τον Λευκό Οίκο.

Αλλά η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ και το Κογκρέσο αγνόησαν τις εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών από τον Ιανουάριο που προειδοποίησαν για την κλίμακα και την ένταση της επιδημίας κορωνοϊού στην Κίνα. Αλλά και ο σύμβουλος εμπορικών συναλλαγών του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, προειδοποίησε εσωτερικά σε ένα σημείωμα στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο κορωναϊός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια «κανονική πανδημία», απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων αλλά και την οικονομία με την απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε αναφέρει παλαιότερα το CNNi.

Λιγότερο από έναν μήνα αργότερα, ο Ναβάρο προειδοποίησε σε δεύτερο υπόμνημα ότι ο κίνδυνος μιας πανδημίας αυξανόταν και προέτρεψε την ομάδα εργασίας για τον κορωνοϊό του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια σε συμπληρωματικές δαπάνες.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!