Απαγορευτικό σε ανεμβολίαστους στην ψυχαγωγία. Η ψυχαγωγία είναι επιλογή, όχι ανάγκη


Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο. Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μάλιστα το πρωί του Σαββάτου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί καθολικό lockdown καθώς δεν μπορεί να ανασταλούν ξανά  το φθινόπωρο η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή. 

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο στέλνει η κυβέρνηση. Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου της 12ης Αυγούστου, ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown», το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Οι δηλώσεις Οικονόμου
 
Τα παραπάνω προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου. Για τα νέα μέτρα ανέφερε ότι πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη και στη συνέχεια έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί». «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.  Παράλληλα δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα.  Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση καθολικού lockdown.

 
«Η ψυχαγωγία είναι επιλογή, όχι ανάγκη»
Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική, είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών.

Συνεπώς «εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια
Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας τον Ιούλιο το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!