Αντιπολεμική διαδήλωση σε Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα


Σε διαδήλωση «ενάντια στην πολεμική προετοιμασία», από την πλατεία της Νέας Σμύρνης προς την πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, καλούν στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής οι Εργατικές Λέσχες Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης καθώς και η Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Νέας Σμύνρης.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι «εδώ και μήνες η ελληνοτουρκική διαμάχη έχει μπει ξανά, μετά από χρόνια, σε επικίνδυνη φάση» με τις δύο κυβερνήσεις να «επιδίδονται σε ένα αδυσώπητο «blame game», σε μια κόντρα καταλογισμού της ευθύνης στην άλλη πλευρά, που εύκολα μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου». «Στη χώρα μας, εφημερίδες, site και κανάλια συστηματικά προπαγανδίζουν την ”τουρκική επιθετικότητα”, απαιτούν ανταπόδοση στις προκλήσεις, αγορά εξοπλισμών, αύξηση στρατιωτικής θητείας και πολεμική ετοιμότητα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη γειτονική χώρα».

«Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, αυτή η αντιδραστική διαμάχη ανάμεσα στις κυρίαρχες τάξεις των δύο χωρών, έχει μακρά ιστορία. Αυτό τον ανταγωνισμό πλήρωσε ακριβά η τάξη μας, και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, όχι μόνο οικονομικά με τους υπέρογκους εξοπλισμούς, αλλά κάποιες φορές με πόλεμο, εθνοκαθάρσεις, προσφυγιά, πόνο και αίμα. Όπου γιγαντώθηκε ο εθνικισμός άφησε πίσω του μνήματα, που πάνω τους είναι γραμμένα τα ονόματα των φτωχών.

Τα τελευταία 50 χρόνια περνάμε θερμές περιόδους σύγκρουσης με επίδικα το Αιγαίο (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα), το Κυπριακό αλλά και τις Μειονότητες. Η Ελλάδα, σε όλα αυτά τα επεισόδια, δεν ήταν πάντα η «αμυνόμενη» όπως ισχυρίζεται η κυρίαρχη αφήγηση του ελληνικού εθνικισμού. Αντίθετα πολλές φορές προκάλεσε η ίδια την αντιπαράθεση. Η ασαφής επίκληση των απαραβίαστων εθνικών μας συνόρων (όταν ο εναέριος χώρος έχει αυθαίρετα επεκταθεί στα ίο μίλια ενώ τα χωρικά ύδατα είναι στα 6 μίλια), η απειλή για θαλάσσιο αποκλεισμό της Τουρκίας με περαιτέρω επέκταση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, μοιάζουν για αμυντικές ενέργειες;

»Αυτή τη φορά, το επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται στον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αδιαφορώντας    προκλητικά για τις συνέπειες στο περιβάλλον. Η  Ελλάδα και πάλι δεν είναι η «αμυνομένη». Αντίθετα είναι το πιο αξιόπιστο στήριγμα των ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή και προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της. Η στρατιωτική και οικονομική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου απειλεί να μετατρέψει σε κλειστή θάλασσα ολόκληρη την περιοχή που περικλείεται ανάμεσα   στα   παράλια   τους,   αποκλείοντας   την   Τουρκία   από   το   μοίρασμα   των υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τη φωτιά!

»Ας σκεφτούμε, ποιοι κερδίζουν από αυτόν τον ανταγωνισμό; Ποιος-α από εμάς θα επέλεγε να πληρώσει το τίμημα μιας πολεμικής σύρραξης ή μιας μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης για να εκμεταλλευτούν οι πολυεθνικές εταιρείες την εξόρυξη των κοιτασμάτων;

»Ακόμη όμως και να μη φτάσουμε σε ένα θερμό επεισόδιο ή μια καταστροφική σύγκρουση, η κυβέρνηση μας έστειλε τον πρώτο λογαριασμό. Σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές περικοπές, μας ανακοίνωσαν με «εθνική υπερηφάνεια» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Ετοιμάζονται όμως στο άμεσο μέλλον και για αγορές φρεγατών αλλά και F-35• Το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα είναι αντίστοιχο με τις «αγορές του αιώνα» των Σημίτη-Παπανδρέου, αυτούς τους θηριώδεις εξοπλισμούς που εκτίναξαν το χρέος και διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα.

Η διόγκωση της στρατιωτικής μηχανής, σε μια περιοχή που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη αλλά έναν ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας ντοπάρουν με το δηλητήριο του εθνικισμού. Η λύση για να μη μας οδηγήσουν στη σφαγή βρίσκεται στα χέρια μας. Στη νεολαία, στους φαντάρους και στα κινήματα σε Ελλάδα και Τουρκία, που μπορούν να χτίσουν σχέσεις συνεργασίας και να συντονίσουν τον αγώνα ενάντια στις δικές τους άρχουσες τάξεις», καταλήγει το κάλεσμα των διοργανωτών.

 

 

topontiki


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!