Αντιπαράθεση σεισμολόγων για το ρήγμα της Θήβας και την έντονη σεισμική δραστηριότητα


Το ρήγμα της Θήβας και η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από τις αρχές Ιουλίου, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων, που διατυπώνουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το εάν η περιοχή είναι ικανή ή όχι να δώσει ισχυρό σεισμό, μεγέθους έως και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, εμφανίζεται καθησυχαστικός και ισχυρίζεται ότι η περιοχή δεν είναι ικανή για μεγάλους σεισμούς.

Δηλώσεις μάλιστα, όπως αναφέρει, σεισμολόγων περί ισχυρότατου σεισμού στην περιοχή της Θήβας στο άμεσο μέλλον, χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους της.

Διαφορετική εικόνα διατυπώνει ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Τονίζει μάλιστα ότι ομόφωνα η επιτροπή 20 επιστημόνων αποφάσισε, εξαιτίας ακριβώς αυτής της έντονης δραστηριότητας στη Θήβα, να εφαρμοστεί, από το καλοκαίρι κιόλας, το σχέδιο «Εγκέλαδος» στη Θήβα.

Από τις αρχές Ιουλίου, έχουν καταγραφεί 1.700 σεισμοί στη Θήβα, όπως είχαν παρατηρηθεί και στο Αρκαλοχώρι, πριν τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που τράνταξαν το νησί το πρωί της Δευτέρας.

Καμία ανησυχία δεν εμπνέει, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ούτε η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Νίσυρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος πάντως παρουσιάζεται ανήσυχος βάσει των στοιχείων που έχει μελετήσει για την σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα και επιμένει πως το ενδιαφέρον των επιστημόνων πρέπει άμεσα να επικεντρωθεί εκεί.

Mega.com

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!