Ανοίγει αύριο η Παναγία Σουμελά – Γιατί κάνει τώρα την κίνηση αυτή ο Ερντογάν


Ανοίγει αύριο έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης η ιστορική μονη της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Εξειδικευμένοι ορειβάτες εργάζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή στα ειδικά προστατευτικά δίχτυα που τοποθετήθηκαν στους βράχους πάνω από την ιστορικη μονη της Παναγίας Σουμελά.

Το σύμβολο του ποντιακού ελληνισμου ανοίγει καί πάλι αύριο μετά από πέντε χρόνια επισκευών και το πρόγραμμα περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας τεραστιας τουρκικής σημαίας.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος – διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου-οθωμανολόγος αναφέρει, «είναι ένα μνημείο που επισκέπτονται οι πάντες και Τούρκοι και τουρίστες απο όλο τον κόσμο. βεβαίως και ο ποντιακός ελληνισμός οι οποίοι κατόπιν αδείας κάνουν και μια μικρή λειτουργία. Η τελευταία ειχε πραγματοποιηθεί από τον οικουμενικό πατριάρχη».

Αύριο ανοίγει και ένα άλλο σημαντικό μνημείο της Τραπεζούντας για τους Έλληνες, η Αγία Σοφία, που όμως θα παραμείνει τέμενος και θα διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανιού.

Η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει την απόφαση Ερντογάν

Όμως τους Τούρκους τους καίει η Αγια Σοφιά στην Κωνσταντινουπολη. Και όσο η διεθνης κοινότητα αποδοκιμάζει την απόφαση Ερντογάν να την κάνει τζαμί τόσο οι επιτελείς του αφρίζουν. Ακόμη και οι τουρκοι διανοούμενοι βάζουν στη θέση του τον Ερντογάν.

Γιατί ο Ερντογάν ανοίγει τώρα την Παναγία Σουμελά

 Την είδηση ότι η Τουρκία ανοίγει την ιστορική Παναγία Σουμελά σχολίασε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.    

O κ. Χατζηβασιλείου διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει μετά τις τεράστιες αντιδράσεις διεθνώς κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.    

«Η Παναγία του Σουμελά θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για γέφυρα του Ερντογάν με τη Δύση» σχολίασε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος όμως πρόσθεσε:   

«Η Αγία Σοφία στη Νίκαια δείχνει το πώς θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ως προς την κάλυψη των χριστιανικών χαρακτηριστικών».   

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!