Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σητεία: Κινδύνευσαν πυροσβέστες, απειλήθηκε οικισμός


Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Αχλάδας στη Σητεία. Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έσπευσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής ενώ χρειάστηκε να σηκωθούν και τα δύο ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της φωτιάς, μέχρι και νωρίς το απόγευμα είχε διακοπεί η κυκλοφορία για λόγους ασφάλειας στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρα – Σητείας στο ύψος της Συκιάς καθώς το πύρινο μέτωπο έχει πλησιάσει κοντά στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, αναμένεται να ενισχυθούν με δύο αεροπλάνα που καταφθάνουν από την Αθήνα στην Κρήτη.

Κινδύνευσε η ζωή πυροσβεστών

Μάλιστα κινδύνευσαν να εγκλωβιστούν πυροσβέστες από την ταχύτατη κίνηση του μετώπου κοντά στον Άγιο Γεώργιο(Τουρτούλοι) ότνα φλόγες τους πλησίασαν επικίνδυνα, όμως πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν εγκαίρως καθώς η φωτιά είναι επικίνδυνοι

Νωρίτερα ωστόσο, κινδύνευσε η τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου με την φωτιά να φθάνει πολύ κοντά στα σπίτια, χωρίς να εκκενωθεί το χωριό. Ωστόσο οι άνεμοι έσπρωξαν τις φλόγες προς το επόμενο χωριό τη Συκιά.

Η φωτιά απειλεί πλέον να περάσει νότια του επαρχιακού δρόμου ενώ αυτή τη στιγμή το πύρινο μέτωπο απλώνεται σε μήκος περισσότερο του ενός χιλιομέτρου.

Στην μεγάλη δύναμη των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπου επιχειρούν ελικόπτερα από αέρος, δεκάδες πυροσβέστες , υδροφόρες δήμου Σητείας, συνδράμει και η ΕΔΕΑΚ Σητείας με 15 άτομα αλλά και Ερυθρός Σταυρός Σητείας.

Σύμφωνα πάντως με τελευταία στοιχεία από το meteo, οι άνεμοι φαίνεται να ενισχύονται τις επόμενες ώρες.

Το χρονικό της μεγάλης φωτιάς.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή “Αχλάδια” Σητείας, του νομού Λασιθίου, κοντά σε σταθμό με ανεμογεννήτριες,

Όσο περνούσαν οι ώρες, αυξάνονταν και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τιθασεύσουν τον “πύρινο εφιάλτη”.

Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 20 άνδρες από πυροσβεστικά κλιμάκια της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Αγίου Νικολάου.

«Η φωτιά είναι μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Έχουν σηκωθεί τα ελικόπτερα , έρχονται και άλλες δυνάμεις ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή από στρατό και αεροπορία», ανέφερε το μεσημέρι στο neakriti.gr ο διοικητής της πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης, κ .Μαραγκάκης.

«Στις 10 ξέσπασε η φωτιά στις ανεμογεννήτριες της δημοτικής κοινότητας Αχλαδίων Σητείας από άγνωστη αιτία. Στην αρχή δεν φαινόταν μεγάλης έκτασης όμως λόγω των βόρειων ανέμων πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έχει κάψει χορτολιβαδικές εκτάσεις, ελαιώνες, ζώα και μελίσσια», ανέφερε στο neakriti.gr ο Νίκος Κοζυράκης αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας.

 

 

neakriti

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!