Αθήνα – Μόσχα: Διπλωματικός πόλεμος με φόντο – Απελάσεις, Πρέσπες και ο Mr. Bitcoin


Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα», σημειώνουν πηγές της Ελληνικής διπλωματίας και εξηγούν ότι οι Ρώσοι, «δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο».

«Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπει τρίτες δυνάμεις από πίσω», συνεχίζουν οι διπλωματικές πηγές και καταλήγουν τονίζοντας ότι οι Ρώσοι «δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Στήριξης  οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τις απελάσεις

Σύμφωνα με  συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την πΓΔΜ.

 «Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».

Η Στήριξη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα εκφράστηκε και επίσημα μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα βλέπει ΗΠΑ πίσω από τις απελάσεις

Μέσω διπλωματικών πηγών η Ελλάδα απάντησε στους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία «έβλεπε» τις ΗΠΑ πίσω από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Οι απελάσεις των ρώσων πολιτών διατάχθηκαν καθώς εκτιμάται πως προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, περιλαμβανομένης της απόπειρας χρηματισμού αξιωματούχων και της ανάμειξης σε κινητοποιήσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Η Μόσχα  κάλεσε τον έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά, για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών,και εξέφρασε την  έντονη δυσαρέσκειά της για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο 

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από την «αντιρωσική» ενέργεια της Αθήνας, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθησαν πριν την σύνοδο κορυφής του NATO, που έλαβε χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η Μόσχα επισημαίνει πως οι κατηγορίες βάσει των οποίων απελάθηκαν οι διπλωμάτες είναι «απόλυτα ανεδαφικές» και δεν αποδεικνύονται από την ελληνική πλευρά.

Τονίζει δε πως η απόφαση της Αθήνας αντιβαίνει στην φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά».

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε ανάλογα αντίμετρα, αν και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν γίνεται συγκεκριμένα λόγος για απελάσεις ελλήνων διπλωματών.

Μια άλλη πιθανή αντίδραση της Μόσχας είναι η ακύρωση της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο, ενδεχόμενο που ήγειρε χθες ρώσος διπλωμάτης με διαρροή στο πρακτορείο Interfax.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλώνοντας σήμερα πως ο κ. Λαβρόφ ούτως ή άλλως δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.

 Έκδοση του «Mr.Bitcoin»

Λίγη ώρα αργότερα, με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση κατηγορώντας τις ελληνικές Αρχές ότι «συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό». Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

 

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!