Αεροπλάνο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος – Δύο μαχητικά συνόδευσαν το αεροσκάφος


 Έληξε τελικά ο συναγερμός που είχε σημάνει το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, όταν υπήρξε πληροφορία της CIA για ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της Emirates από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε γνωστό ότι ο έλεγχος στην πτήση EK 209 της αραβικής εταιρίας ολοκληρώθηκε.

Θρίλερ με δύο πτήσεις της Emirates από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, με προορισμό το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη.Μετά από πληροφορίες της CIA ότι σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα επέβαινε ύποπτος Άραβας επιβάτης, η μία καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο πριν απογειωθεί και η δεύτερη επιστρέφει προκειμένου να προσγειωθεί στην Αθήνα.

Μάλιστα «σηκώθηκαν» να το συνοδεύσουν μαχητικά και λίγο μετά τις 22:00 προσγειώθηκε και έχουν ήδη αρχίσει οι έρευνες από κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και ειδικούς σκύλους.

Όπως προαναφέρθηκε η πρώτη πτήση, η ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι, δεν πρόλαβε να απογειωθεί και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης πήρε εντολή να επιστρέψει.

Δύο μαχητικά συνόδευσαν το αεροσκάφος
Η δεύτερη, η ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία, όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα.

Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους και έτσι αυτό επιστρέφει στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι επιβάτες της πτήσης δεν γνώριζαν τον πραγματικό λόγο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το αεροσκάφος συνοδεύουν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της 340 Μοίρας, που απογειώθηκαν από την Κρήτη και θα το συνοδεύουν μέχρι να φτάσει στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι
Σύμφωνα με μαρτυρίες από επιβάτες, ο «ένοχος» παραμένει στη θέση του, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες σιγά-σιγά αποβιβάζονται από το αεροπλάνο μετά από έλεγχο. Η ταλαιπωρία είναι μεγαλύτερη για όσους επιβιβάστηκαν από το Ντουμπάι , ενώ γρήγορα «απελευθερώθηκαν» όσοι ανέβηκαν στο αεροπλάνο από την Αθήνα.

Σημειώνεται οτι πρόκειται για την πτήση ΕΚ 209 που ξεκίνησε από το Ντουμπάι με τελικό προορισμό την Νέα Υόρκη και ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Η πτήση για Ντουμπάι
Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς το διάδρομο απογείωσης.

Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει λόγω τεχνικού προβλήματος.

Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί όλες τις αποσκευές τους.

Αντί να ακολουθηθεί, όμως, η συνήθης διαδικασία για ανάλογες περιπτώσεις, που θέλει τους επιβάτες να πηγαίνουν απλά προς την αίθουσα αναμονής, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο παρουσία δεκάδων αστυνομικών με πολιτικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!