Αίαντες και ΜΑΤ θα σβήσουν την οργή προσφύγων και κατοίκων για τη Μόρια


Μπαρούτι μυρίζει η Μόρια και συνολικά το νησί της Λέσβου καθώς για τρίτη ημέρα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοιμήθηκαν στο δρόμο και στο χώμα στις περιοχές γύρω από τις κατεστραμμένες υποδομές του άλλοτε ΚΥΤ που μετά τις διαδοχικές φωτιές και αναζωπυρώσεις έχει απομείνει αποκαίδια.

Ούτε οι πρόσφυγες αλλά ούτε και οι κάτοικοι επιθυμούν να “αναγεννηθεί από τις στάχτες” της η Μόρια ή παρόμοιου τύπου στρατόπεδο σε άλλη περιοχή του νησιού και αυτό είναι ίσως το μόνο αίτημα που ενώνει και τις δύο πλευρές.

Ας σημειωθεί ότι από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Με ΜΑΤ και Αίαντες απαντά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ένα καράβι κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αποδεκνύοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω καταστολή των αντιδράσεων των προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους παρέχει το ελληνικό κράτος και η ΕΕ. Όπως αναφέρει το stonisi.gr, , στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπουC 130.

Όπως όλα δείχνουν  μέσα στη μέρα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα περιλαμβάνουν την προώθηση όλων αυτών των ανθρώπων έξω από το δρόμο σε συγκεκριμένο χώρο που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Ωστόσο αντί η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος να μεριμνήσουν άμεσα για να βρουν κατάλυμα χιλιάδες άνθρωποι σπεύδει να στείλει δυνάμεις καταστολής, γεγονός που δεν προμηνύει ευχάριστες εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και ειδικότερα στο πολύπαθο νησί της Λέσβου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για προσπάθειες ελληνικής κυβέρνησης

Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γιατροί από Βέλγιο

Ένα C130 με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό αναχωρεί αύριο Σάββατο για τη Λέσβο όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. Ειδικότερα, ο Φιλίπ Γκοφάν σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μετά από αίτημα για βοήθεια, ενεργοποίησα την επιχείρηση B-Fast (μηχανισμός άμεσης επέμβασης). 13 γιατροί και νοσηλευτές εξειδικευμένοι μαζί με εξοπλισμό αναχωρούν αυτό το Σάββατο με C130 για τη Λέσβο».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!